fbpx

XOR: ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ, ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ

Ηλεκτροσόκ…

 Αλματώδεις εξελίξεις σημειώνονται στον τομέα των ηλεκτρικών σκούτερ, κάτι για το οποίο είχαμε γράψει πρόσφατα, από τούτη εδώ τη “συχνότητα” για το νέο αυτό στοίχημα των δίτροχων πόλης (αφιέρωμα στην ηλεκτροκίνηση) και απ’ ότι φαίνεται – στο βίντεο που ακολουθεί – η γαλλική XOR δεν χάνει χρόνο.

Το αναδιπλούμενο σκούτερ της XOR χρησιμοποιεί ηλεκτρικό κινητήρα που όπως βλέπουμε και στο παρακάτω video, έχει τη δυνατότητα να “καταπιεί” στις εκκινήσεις από στάση ένα συμβατικό σκούτερ, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση είναι ένα Yamaha XMAX (250 ή 125, δεν γνωρίζουμε, αλλά απ’ ότι φαίνεται μάλλον 125 είναι). Η εταιρία XOR Motors, που ιδρύθηκε από τον Fabrice Marion το 2007 στο Aix-en-Provence της Γαλλίας χρησιμοποιεί την αιχμή της τεχνολογίας, με πρακτικές λύσεις (βλ. αναδιπλούμενο), αλλά και με αισθητική που είναι προχωρημένη. Τώρα βλέπουμε ότι το XOR διαθέτει και επιδόσεις.


Το νέο XOR2 στην έκδοση των 8 Kw επιτυγχάνει τελική 120 χ.α.ω και 0-100 σε 6 μόλις δευτερόλεπτα, ενώ αντίστοιχα ένα Yamaha XMAX 250 θα χρειαστεί 7,4 δευτερόλεπτα!

Σημαντικό είναι ότι το XOR2 δεν κουβαλάει μεγάλο βάρος, αλλά μόλις 90 κιλά και μάλιστα με πολύ χαμηλό κέντρο βάρους – κάτι που βοηθούν η μικρής διαμέτρου τροχοί. Η απόσταση που διανύεται με μία φόρτιση, που διαρκεί μιάμιση ώρα, είναι 90 χιλιόμετρα με κόστος κοντά στο μισό ευρώ!

Οικονομικό σε “κατανάλωση” – ηλεκτρικού ρεύματος στην περίπτωση – βολικό σαν μέγεθος και από πλευράς αποθήκευσης και μεταφοράς, αλλά τελικά ταχύτατο είναι το ΧOR2, για το οποίο δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα η τιμή με την οποία θα διατίθεται στο κοινό. Υπολογίζεται πάντως ότι θα πωλείται κοντά στα 3,0 χιλιάδες ευρώ.

(τώρα αν μπορεί να μας εξηγήσει κάποιος γιατί ο τύπος – λέτε να είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρίας; – πάνω στο XOR δεν φοράει κράνος, θα κερδίσει… τη συμπάθειά μας. Το πιθανότερο είναι ότι δεν φοράει κράνος… για να φαίνεται το σατανικό γέλιο ικανοποίησής του…)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ