fbpx

TATAMEL: Hλεκτροκίνητο “PC” με ρόδες!

Πάω στη δουλειά πάνω στο “PC” μου

Μια παλιά ιδέα επανέρχεται στο χώρο. Ένα πτυσσόμενο σκούτερ τύπου βαλίτσα που μπαίνει παντού και λόγω του ότι είναι ηλεκτρικό, θα χωράει και κάτω από το γραφείο μας. Είναι το σκούτερ Tatamel και έρχεται από την Ιαπωνία.

Είναι πλέον γνωστό πως η Honda ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της όταν είχε παρουσιάσει το πανέξυπνο και πολύ πρακτικό μικρο-σκουτερ Honda Motocompo 50, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, το 1981 για την ακρίβεια.

Γι’ αυτό κι εμείς έχουμε ασχοληθεί μαζί του δυο φορές στο παρελθόν. Η πρώτη ήταν το 2011 όταν είχε παρουσιαστεί ένα ηλεκτρικό πρωτότυπο Motocompo από την Honda και η δεύτερη πιο πρόσφατα, πριν από ένα μήνα, αφού κυκλοφορούν στην Ιαπωνία φήμες ότι το έξυπνο σκούτερ θα επιστρέψει στην αγορά.

Μάλιστα η Honda πέρα από την κατοχύρωση του ονόματος Motocompo, απέκτησε το 2020 και το εμπορικό σήμα «Motocompacto», αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακόμα κανένα στοιχείο ότι ο Οίκος του Hamamatsu έχει προχωρήσει επίσημα σε κάποια κίνηση.

Από την άλλη δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Honda Motocompo έχει εμπνεύσει πολλούς ανθρώπους, παρόλο που η παραμονή του στην αγορά ήταν βραχύβια.

Πάρτε για παράδειγμα την ιαπωνική startup εταιρία ICOMA, η οποία μόλις παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα ιδέα: το Tatamel Bike.

Το ICOMA Tatamel Bike είναι ένα αξιολάτρευτης εμφάνισης αναδιπλούμενο ηλεκτρικό μίνι σκούτερ, το οποίο είναι αρκετά μικροσκοπικό για να χωράει κάτω από τα περισσότερα γραφεία!

Σε πλήρη αναδίπλωση το Tatamel έχει μήκος 1.230 mm, ύψος 1.000 mm, και πλάτος 650 mm. Όταν διπλώνεται, έχει μόνο 700 mm μήκος επί 680 mm ύψος και 260 mm πλάτος.

Οι προδιαγραφές βάρους του Tatamel δεν είναι ακόμα διαθέσιμες και θα υποθέσουμε ότι αυτό οφείλεται στο ότι αυτή τη στιγμή πρόκειται για μια ιδέα που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Το αν η τελική έκδοση θα κυκλοφορήσει σε παρόμοιο βάρος με το αρχικό Motocompo (42 κιλά) – το οποίο δεν ήταν ηλεκτρικό, αλλά διέθετε δίχρονο κινητήρα 50cc δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Όπως μαντεύουμε κοιτάζοντας το Tatamel Bike, η κατασκευή αυτή δεν προορίζεται να κινείται πολύ γρήγορα. Η τελική ταχύτητα εκτιμάται ότι είναι ίση ή μικρότερη από τα 40 km/h, κι εδώ να θυμίσουμε ότι το αρχικό Motocompo είχε μέγιστη ταχύτητα περίπου 50 km/h.

Η μπαταρία του Tatamel Bike είναι μια μονάδα λιθίου με χωρητικότητα 12 Ah και εκτιμώμενη αυτονομία 50 km.

Δεδομένου ότι είναι τόσο μικροσκοπικό και εύκολο να το παρκάρετε οπουδήποτε, μπορεί να “σταθμεύσει” και κάτω από το γραφείο σας, σαν να είναι κουτί από PC, η αισθητική του εξάλλου παραπέμπει (και όχι κατά λάθος) σε κάτι τέτοιο.

Η ICOMA οραματίζεται επίσης πως οι μελλοντικοί της πελάτες θα μπορούν εύκολα να προσαρμόσουν την εμφάνιση των σκούτερ τους ανάλογα με τα γούστα τους, αλλάζοντας τις επίπεδες εξωτερικές επιφάνειες εύκολα και γρήγορα.

Κι επειδή το Tatamel δεν έχει βγει ακόμα στην παραγωγή, εμείς – σαν πιο “έξυπνοι” από τους Ιάπωνες… – έχουμε να τους προτείνουμε μια ακόμα καλύτερη ιδέα: να ενσωματώσουν έναν πραγματικό υπολογιστή μέσα στο πτυσσόμενο σκουτεράκι τους (που μοιάζει έτσι κι αλλιώς με υπολογιστή) και να πετύχουν δυο πράγματα ταυτόχρονα: και να μετακινείται κάποιος και να έχει και το κομπιούτερ του μαζί!

Αυτή κι αν είναι καλή ιδέα… Θυμηθείτε ότι την πρωτοδιαβάσατε σε εμάς, στο Scooternet.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ