fbpx

HONDA PCX125 2021: Πότε έρχεται; Πόσο θα κάνει;


Η επιστροφή του θαρραλέου μαχητή πόλεων

Το δημοφιλές PCX125 Honda εξελίσσεται και ανανεώνεται στυλιστικά, αλλά προσφέρει και περισσότερο αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα, θύρα φόρτισης USB Type-C και λειτουργία Smart Key. Στην καρδιά του χτυπά ένας νέος, τετραβάλβιδος κινητήρας τεχνολογίας eSP+ προδιαγραφών Euro5, με σύστημα Traction Control, τη στιγμή που το πλαίσιό του έχει επανασχεδιαστεί. Το νέο PCX αναμένεται στην ελληνική αγορά στο τέλος Ιανουαρίου 2021, με την τιμή να έχει ανακοινωθεί στα 3.300€.

Το Honda PCX125 έχει διαγράψει από το 2010 που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά μια πετυχημένη πορεία στην ιστορία των σκούτερ της Honda, ξεπερνώντας σε πωλήσεις στην Ευρώπη τις 140.000 μονάδες.

Η επιτυχία του PCX βασίζεται στη γνωστή συνταγή της Honda, αποτέλεσμα της πολυετούς εμπειρίας της: δυναμική, σύγχρονη σχεδίαση, κατάλληλη για ένα μοντέρνο, αστικό lifestyle, σε συνδυασμό με συμπαγείς διαστάσεις που επιτρέπουν στο σκούτερ να ελίσσεται άνετα στην αστική συμφόρηση.   Αναπόσπαστο συστατικό της συνταγής αυτής είναι η ευχρηστία που προσφέρει η χαμηλή σέλα, η προστασία από τα στοιχεία της φύσης, ο αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα, που επαρκεί για ένα κράνος fullface, και η συνολική ποιότητα κατασκευής.

Τέλος, η σχέση αξίας/τιμής (value for money) του PCX, ιδιαίτερα σε κόστη χρήσης και συντήρησης κατά τη διάρκεια της ιδιοκτησίας του, έχει βοηθήσει τη δημοτικότητά του.

Το 2010, το PCX ήταν το πρώτο δίτροχο στην Ευρώπη που διέθετε τεχνολογία Idling Stop (βλ. Start & Stop).

Δύο χρόνια αργότερα έγινε το πρώτο σκούτερ στην Ευρώπη που φόρεσε τον oικονομικό κινητήρα Smart Power (eSP) της Honda.

Το 2016 εναρμονίστηκε με τις προδιαγραφές Euro4 και το 2018, κυκλοφόρησε σχεδιαστικά ανανεωμένο, με νέο πλαίσιο και ισχυρότερο κινητήρα.Είναι ένα σκούτερ που πάντα παρακολουθεί τις εξελίξεις της εποχής και το Honda PCX125 2021 πραγματοποιεί ένα ακόμα βήμα εξέλιξης με νέο κινητήρα και πλαίσιο, αυξημένα επίπεδα πρακτικότητας και άνεσης και μια πιο έντονη σχεδιαστική εκδοχή του πρωτοποριακού στυλ του – όλα με σκοπό να παραμείνει στην καρδιά της Ευρωπαϊκής αγοράς.

Το νέο PCX125 διατηρεί τη μοναδική του εμφάνιση, στην οποία διακρίνουμε τώρα ένα πιο εξελιγμένο στυλ: τολμηρότερο και ανανεωμένο με νέας σχεδίασης φωτιστικά σώματα LED.

Επίσης διαθέτει πρόσθετο αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα, αυξημένο χώρο για τα πόδια και θύρα φόρτισης USB Type-C στο ντουλαπάκι. Ένας νέος πίνακας οργάνων ευρείας οθόνης προβάλλει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ενώ το Smart Key της Honda ελέγχει την ανάφλεξη και τη σέλα.

Νέος είναι και ο τετραβάλβιδος κινητήρας τεχνολογίας ‘enhanced Smart Power Plus’ (eSP+), που παράγει περισσότερη ισχύ και ροπή, ενώ ο αναβάτης επωφελείται από το Honda Selectable Torque Control (HSTC) δηλαδή το σύστημα Traction Control της Honda.

Ο κινητήρας εδράζεται σε ένα επανασχεδιασμένο διπλό, σωληνωτό, ατσάλινο πλαίσιο. Για μεγαλύτερη άνεση, τα πίσω αμορτισέρ έχουν μεγαλύτερη διαδρομή από πριν, ενώ οι διαστάσεις τόσο του μπροστινού όσο και του πίσω ελαστικού έχουν αυξηθεί.

Το 2021 PCX125 θα διατίθεται στις εξής χρωματικές επιλογές:

  • Matt Dim Gray Metallic (γκρι μεταλλικό)
  • Pearl Jasmine White (λευκό)
  • Candy Luster Red (κόκκινο)
  • Matt Galaxy Black Metallic (μαύρο ματ)

Οι χαρακτηριστικές γραμμές του PCX που ρέουν ως ενιαίο σύνολο από μπροστά προς τα πίσω, ήταν πάντα το σήμα κατατεθέν στη σχεδίαση του PCX125.

Το μοντέλο του 2021 διατηρεί αυτή τη φιλοσοφία – αλλά πιο τολμηρές και πικάντικες λεπτομέρειες αναδεικνύουν το φουτουριστικό στυλ που ήταν ανέκαθεν στοιχείο της γοητείας του PCX.

Premium, full-LED φωτισμός κάνει το PCX125 να ξεχωρίζει. Ο προβολέας είναι νέος και υιοθετεί χαρακτηριστικά φώτα πορείας με 5 παράλληλες στενές λωρίδες φωτισμού. Εναρμονίζεται με ένα πίσω φανάρι σχήματος ‘Χ’ που χρησιμοποιεί τεχνολογία πολλαπλής οπτικής για να πετυχαίνει μία έντονη τρισδιάστατη εντύπωση.

Όλες οι γραμμές και οι γωνίες έχουν αναθεωρηθεί διακριτικά πετυχαίνοντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. H ποδιά μπροστά διευρύνεται στο πάνω τμήμα αλλά στενεύει στη μέση. Σε συνδυασμό με μία ελαφρώς μεγαλύτερη μαύρη ζελατίνα, παρέχει βελτιωμένη προστασία από τον αέρα, χωρίς υπερβολικό όγκο.

Η σέλα είναι σχεδιασμένη με κριτήριο την άνεση του αναβάτη/συνεπιβάτη με μικρή απόσταση από το έδαφος. Επίσης υπάρχει αύξηση στον χώρο ποδιών κατά 30mm. Το ύψος της σέλας παραμένει στα 764mm, ενώ η απόσταση από το δάπεδο βρίσκεται στα 540mm.

Οι δυναμικές γραμμές κρύβουν επίσης μεγαλύτερη αποθηκευτική ικανότητα κάτω από τη σέλα. Επιπλέον 2,4 λίτρα αυξάνουν τη συνολική χωρητικότητα στα 30,4 λίτρα – ιδανική για ένα κράνος full-face, και όχι μόνο. Μία θύρα φόρτισης USB Type-C στο ντουλαπάκι αντικαθιστά τον προηγούμενο φορτιστή ACC και υπάρχει τώρα δυνατότητα απευθείας σύνδεσης ενός smartphone.

Ακόμα και το κάλυμμα του ρεζερβουάρ καυσίμου είναι νέας σχεδίασης, με χώρο για τοποθέτηση της τάπας κατά τη διάρκεια του ανεφοδιασμού.

Το Smart Key είναι νέα προσθήκη στον εξοπλισμό του PCX125. Εκτός από τον έλεγχο του κεντρικού διακόπτη και της κλειδαριάς της σέλας, είναι συμβατό και με το (προαιρετικό) αφαιρούμενο Smart top box 35L. Με το Smart Key στην τσέπη του αναβάτη, η βαλίτσα ξεκλειδώνει (με το πάτημα ενός κουμπιού) και κλειδώνει αυτόματα όταν ο αναβάτης απομακρύνεται. Ασφαλώς κλειδώνει και με το κλειδί.

Μία νέα, κεντρική κονσόλα οργάνων ευρείας οθόνης προβάλλει όλες τις πληροφορίες καλύτερα οργανωμένες και ευανάγνωστες. Μία οθόνη LCD αρνητικής αντίθεσης προβάλλει την ταχύτητα, ενώ μεταξύ των άλλων ενδείξεων που εμφανίζονται είναι ολικός και μερικός χιλιομετρητής, στάθμη καυσίμου, μέση κατανάλωση και δείκτης Idling Stop.

Το φαρδύ, χρωμιωμένο τιμόνι είναι σήμα κατατεθέν του PCX. Εδράζεται παραδοσιακά σε ελαστικές βάσεις (με βελτιστοποιημένη σκληρότητα), προσφέρει άριστη ευελιξία χειρισμών στην πόλη και αποτελεί μία γνήσια ρετρό πινελιά.

Η πίσω χειρολαβή έχει επανασχεδιαστεί. Είναι λεπτότερη και κατά 310g ελαφρύτερη συγκριτικά με την προηγούμενη σχεδίαση, και προσφέρει στο συνεπιβάτη άνεση και υποστήριξη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Ο νέος μονοκύλινδρος, τετραβάλβιδος, υγρόψυκτος κινητήρας (SOHC) με έναν επικεφαλής εκκεντροφόρο και τεχνολογία eSP+ (enhanced Smart Power Plus) του PCX125 αποδίδει 9,2kW (12,5PS) στις 8.750 σ.α.λ., με μέγιστη ροπή 11,8Nm στις 6.500 σαλ. Η διάμετρος και η διαδρομή είναι 53,5 x 55,5mm και η σχέση συμπίεσης 11.5:1 (αντίστοιχες διαστάσεις 52,4 x 57,9mm και λόγος συμπίεσης 11:1 στο προηγούμενο μοντέλο).

Η επιτάχυνση από στάση ή εν κινήσει έχει βελτιωθεί, και το PCX ταξιδεύει άνετα με 90km/h περίπου. Η μέγιστη ταχύτητα (V-max) είναι 98km/h. Με την οικονομική κατανάλωση του κινητήρα του, περίπου 47,6km/l (WMTC mode), και το ρεζερβουάρ των 8,1 λίτρων, επιτυγχάνεται θεωρητική αυτονομία περίπου 385km.

Μία ακόμα νέα τεχνολογία για το PCX, που αυξάνει την αυτοπεποίθηση του αναβάτη στον βρεγμένο δρόμο ονομάζεται Honda Selectable Torque Control (HSTC) και δρα όποτε χρειαστεί η διαχείριση της πρόσφυσης στον πίσω τροχό. Η ένδειξη ‘T’ αναβοσβήνει στον πίνακα όταν το HSTC μειώνει ενεργά την ολίσθηση του τροχού, ενώ το σύστημα μπορεί να απενεργοποιηθεί πλήρως.

Τεχνολογίες χαμηλών τριβών eSP+ της Honda εφαρμόζονται σε όλο τον κινητήρα. Η έξυπνη τοποθέτηση εξαρτημάτων όπως η αντλία λαδιού (που είναι ενσωματωμένη στο στροφαλοθάλαμο) συνεισφέρει στην οικονομική κατανάλωση. Ένας συμπαγής θάλαμος καύσης και τροφοδοσία καυσίμου PGM-FI – με πεταλούδα διαμέτρου 28mm, 2mm μεγαλύτερη σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο – βελτιώνει την ταχύτητα καύσης και την απόδοση ψύξης. Η έκκεντρη τοποθέτηση του κυλίνδρου περιορίζει τις τριβές που αναπτύσσονται ανάμεσα στο έμβολο και το χιτώνιο του κυλίνδρου, μεταδίδοντας αποτελεσματικά την ενέργεια της καύσης στον στρόφαλο. Το χιτώνιο του κυλίνδρου από χυτοσίδηρο με τη “σαγρέ” επιφάνεια ελαχιστοποιεί πιθανές παραμορφώσεις στο εσωτερικό του.

Αυτή η λύση περιορίζει τις τάσεις στο ελατήριο του εμβόλου μειώνοντας τις τριβές. Ένας νέος υδραυλικός τεντωτήρας καδένας εκκεντροφόρου βελτιώνει περαιτέρω την απόδοση του κινητήρα, μειώνοντας τις εσωτερικές τριβές και την κατανάλωση καυσίμου.

Μπεκ ψεκασμού λαδιού στο έμβολο – όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στην αγωνιστική MX μοτοσυκλέτα CRF450R – διατηρεί την ψύξη σταθερή.

Αυτό βελτιώνει το χρονισμό της ανάφλεξης και εμποδίζει την αυτανάφλεξη, γνωστή και ως κρουστική καύση ή πειράκια. Ο υδραυλικός τεντωτήρας καδένας εκκεντροφόρου μειώνει το θόρυβο και τις τριβές.Ένα πολύ αποδοτικό ψυγείο – ενσωματωμένο στην εξωτερική δεξιά πλευρά του στροφαλοθαλάμου – χρησιμοποιεί έναν μικρό, ελαφρύ ανεμιστήρα που μειώνει τις απώλειες τριβών και περιορίζει την αντίσταση. Η αντίσταση κύλισης μέσα στο κιβώτιο μειώνεται με τη χρήση τριών κύριων ρουλεμάν χαμηλών τριβών, τα οποία λειτουργούν εξατομικευμένα, ανάλογα με τα φορτία που δέχονται. Ένας βελτιστοποιημένος συμπλέκτης – και τροχαλίες – συνεισφέρουν στις αυξημένες επιδόσεις.

Η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη, χωρίς ψήκτρες, γεννήτρια-εκκινητής (μίζα) ACG είναι ενσωματωμένη απευθείας στην άκρη του στροφαλοφόρου, λειτουργώντας ως μίζα και εναλλάκτης. Περιστρέφει απευθείας τον κινητήρα χωρίς θορύβους σύμπλεξης των γραναζιών.

Το σύστημα Idling Stop σβήνει αυτόματα τον κινητήρα μετά από τρία δευτερόλεπτα λειτουργίας στο ρελαντί όταν το σκούτερ είναι σταματημένο και τα φρένα πατημένα και τον επανεκκινεί άμεσα με το άνοιγμα του γκαζιού.

Αυτό γίνεται αθόρυβα, χάρη στη μίζα ACG σε συνδυασμό με το σύστημα που επαναφέρει τον στρόφαλο σε θέση πριν το χρόνο της εισαγωγής και σε ένα μηχανισμό αποσυμπίεσης που περιορίζει την αντίσταση στον στρόφαλο. Το σύστημα διαθέτει λειτουργία που “διαβάζει” τη φόρτιση της μπαταρίας και απενεργοποιείται αυτόματα για να μην αποφορτίζεται υπερβολικά.

Για το 2021 το κάλυμμα του κινητήρα και το ψαλίδι έχουν επανασχεδιαστεί συμπληρώνοντας τις αισθητικές παρεμβάσεις. Η εσωτερική δομή του τελικού εξάτμισης (σιλανσιέ) έχει αναθεωρηθεί και η τοποθέτηση του καταλύτη σε νέα θέση βελτιώνει τον καθαρισμό των καυσαερίων και βοηθά στην τήρηση των προτύπων Euro5.

Το νέο PCX125 διαθέτει ένα επανασχεδιασμένο διπλό ατσάλινο πλαίσιο κλειστού τύπου που προσφέρει την απαιτούμενη αντοχή για χρήση στην πόλη, χωρίς θυσίες στη διάσημη ευελιξία του PCX. Παράλληλα, παραμένει φιλικό προς τον αναβάτη με μία ξεκούραστη θέση οδήγησης.

Το μεταξόνιο είναι 1.315mm, η γωνία κάστερ 26° 30’ και το ίχνος 80mm. Το συνολικό βάρος (πλήρες υγρών) είναι 130kg. Και οι δύο τροχοί υιοθετούν κομψή νέα σχεδίαση, εναρμονισμένη με τη συνολική αισθητική αναβάθμιση, ενώ ο πίσω έχει τώρα διάμετρο 13 ιντσών (1 ίντσα μικρότερος).

Οι διαστάσεις των ελαστικών είναι επίσης μεγαλύτερες, 110/70-14 μπροστά και 130/70-13 πίσω (στο προηγούμενο μοντέλο, αντίστοιχα 100/80-14 και 120/70-14).

Το πιρούνι παραμένει ίδιο, με καλάμια διαμέτρου 31mm και διαδρομή 89mm, αλλά τα πίσω αμορτισέρ έχουν μεγαλύτερη διαδρομή κατά 10mm, στα 95mm, και χρησιμοποιούν σκληρότερα ελατήρια για καλύτερη απόσβεση σε οδοστρώματα με ανωμαλίες.

Το σύστημα φρένων περιλαμβάνει μία διπίστονη εμπρός δαγκάνα και δισκόφρενο 220mm, σε συνδυασμό με ένα πίσω ταμπούρο 130mm. Το μονοκάναλο ABS επενεργεί μόνο στο μπροστινό φρένο.

Μία γκάμα Γνήσιων Αξεσουάρ Honda διατίθεται για το PCX 125, συμπεριλαμβανομένης μιας ζελατίνας και ενός Smart Top Box 35-λίτρων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ