fbpx

HONDA FLIP: Το “μεταλλασσόμενο” σκούτερ

Πες μου τι θες να κάνω;”

Η ιδέα των δίτροχων που αλλάζουν το σχήμα τους προκειμένου να προσαρμόζονται σε διαφορετικές χρήσεις δεν είναι νέα, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει μοντέλο παραγωγής που να αποτελεί φορέα αυτής της φιλοσοφίας. Το Honda Flip του σχεδιαστή Changming Bae από την Νότια Κορέα, θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει το πρώτο εξ αυτών!

Το Honda Flip χρησιμοποιεί διάφορα σχεδιαστικά τεχνάσματα και καινοτομίες που το κάνουν ιδιαίτερα ενδιαφέρον σαν σκούτερ αλλά και σαν θέαμα.

Ο δημιουργός του, ο C. Bae έχει σπουδάσει βιομηχανικό σχέδιο με ειδίκευση στον τομέα των μεταφορών, στο πανεπιστήμιο Hongik της Σεούλ.

Η πρακτική του περιελάμβανε συνεργασίες με διάφορες εταιρίες, μέσω προγραμμάτων για ταλαντούχους νέους σχεδιαστές, και για ένα διάστημα ο Bae βρέθηκε στην Ιαπωνία, στο τμήμα R&D της Honda.

Καρπός αυτής της συνεργασίας ήταν το Honda Flip, ένα ηλεκτροκίνητο σκούτερ με δυνατότητα να μεταμορφώνεται από GT σε μια πιο sport υλοποίηση, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα!

Το Flip έχει έναν βασικό σκελετό που θυμίζει σύγχρονο Honda Chally, με ένα μεγάλο πάτωμα εν είδει πλατφόρμας για τα πόδια.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο ωστόσο είναι ένα παραλληλόγραμμο κινητό μέρος, το οποίο αρθρώνεται στο σημείο που θεωρητικά θα βρισκόταν η βάση της σέλας.

Με την περιστροφή αυτού του αρθρωτού στοιχείου προς τα μπρος, η θέση οδήγησης έρχεται πιο μπροστά και ψηλά, με τον αναβάτη να τοποθετείται σε πιο όρθια στάση, πιο κοντά επίσης στο τιμόνι.

Περιστρέφοντας το παραλληλόγραμμο προς τα πίσω, η διάταξη των όγκων θυμίζει περισσότερο GT σκούτερ και η θέση οδήγησης είναι πιο «μέσα» και πίσω.

Η εναλλαγή μεταξύ αυτών των δύο θέσεων γίνεται πολύ γρήγορα και το μόνο που απαιτείται είναι η αφαίρεση της κουμπωτής σέλας, η απασφάλιση του παραλληλόγραμμου τμήματος και η περιστροφή του προς την Sport ή την GT θέση, ξανακουμπώνοντας την σέλα στις υποδοχές της.

Μάλιστα, το Honda Flip μπορεί να δεχτεί Top Case, το οποίο εφαρμόζει συρταρωτά ανάμεσα στις πλευρές του αρθρωτού τμήματος.

Το μοτέρ που κινεί το σκούτερ είναι ηλεκτρικό τύπου hub και εφαρμόζεται στον πίσω τροχό, ενώ οι μπαταρίες βρίσκονται κάτω από το πάτωμα-πλατφόρμα.

Ο Bae οραματίζεται το Flip ως ένα όχημα που θα συντροφεύει τον ιδιοκτήτη του για μια ζωή, προσαρμοζόμενο στις απαιτήσεις του ανά πάσα στιγμή.

Ως Sport κατά τα νεανικά του χρόνια και όποτε έχει όρεξη για δυναμική οδήγηση και ως maxi scooter – GT όταν ηλικιακά μεγαλώσει ή όταν θέλει το μέγιστο της πρακτικότητας.

Σαν ιδέα δεν είναι καθόλου κακή!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ