fbpx

BAJAJ CHETAK: Ηλεκτρισμός, φοράδες και αλώνια

 Γέλιο εισαγωγής

Mια πρόσφατη τρέλα που έπιασε τις ιστοσελίδες του ειδικού τύπου, λιγότερο στην Ευρώπη και περισσότερο στην Ελλάδα, αφορούσε ένα νέο ηλεκτρικό σκούτερ που θα έβγαινε στην Ινδία. Μόνο που δεν ξενυχτήσαμε για να δούμε το “World Premiere” του ινδικού Bajaj, λες και επρόκειτο για κοσμοϊστορικό γεγονός…

Πώς γράφεται και πώς προφέρεται στα ελληνικά το αγγλικό επιφώνημα θαυμασμού “Whoa”; Γουάου ή Ουάου; Θα μας τρελάνουν οι συνάδελφοι για τη σπουδαιότητα ενός ηλεκτρικού σκούτερ που βγήκε στην Ινδία και 90% είναι παντελώς ασήμαντο για την ευρωπαϊκή (ε, και την ελληνική) αγορά.

“Επανάσταση” (άντε πάλι…) λέει θα έφερνε στο χώρο το Bajaj Chetak… το άλλο που λένε οι Έλληνες με τη “φοράδα μας και τα πεπραγμένα της στο αλώνι” το ξέρετε;

Το “Γουάου” που λέτε – έτσι για να πλουτίζουμε τις γνώσεις μας – προέρχεται από τον 17ο αιώνα και τους Άγγλους και αναφερόταν στην εντολή που έδιναν οι καβαλάρηδες προς τα  άλογα για να σταματήσουν, να φρενάρουν.

“Γουάου” λέμε κι εμείς, όχι για την έντονη εμπλοκή του ινδικού τύπου όπως ήταν λογικό, αλλά για την παράλογα επισταμένη αναφορά της παρουσίασης του σκούτερ στον ευρωπαϊκό τύπο (παράλογο).

Κι έτσι στις 16 Οκτωβρίου -προχθές- περιμέναμε με αγωνία, που λέει ο λόγος, την παγκόσμια παρουσίαση “σε απευθείας μετάδοση”.

Η παρουσίαση έγινε, το σκούτερ εμφανίστηκε και το αποτέλεσμα είναι… για γέλια. Πού είναι μωρέ η “επανάσταση” που θα έφερνε; Ένα απλό ηλεκτρικό σκούτερ είναι, με εμφάνιση κατακλεμμένη από Vespa και Yamaha D’elight. Και πόσο άραγε ενδιαφέρει αυτό το δίτροχο την Ευρώπη όταν το δίκτυο της Bajaj στην ευρωπαϊκή αγορά είναι ανύπαρκτο;

Ζήλεψε φαίνεται η Bajaj τo πρόσφατο λανσάρισμα της Vespa Elettrica και αποφάσισε να βγάλει την ινδική βερσιόν με τροχούς διαμέτρου 12 ιντσών, ταμπούρο πίσω και ανάρτηση με μονό βραχίονα μπροστά.

Το ενδιαφέρον ίσως στο νέο Bajaj Chetak – που αναβιώνει το όνομα από τις παλιές, κλασικές μεταλλικές Βέσπα της Bajaj,  με τις ταχύτητες στο χέρι – είναι η τιμή του, που φτάνει τα 1.200 περίπου ευρώ στην Ινδία.

Αν και όποτε έρθει στην Ευρώπη θα στοιχίζει πάνω από τα διπλάσια βεβαίως.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ