fbpx

YAMAHA ΤΜΑΧ 560 20th Αnniversary: Επετειακή έκδοση για τα 20 χρόνια του μοντέλου

Limited Edition και Anniversary μαζί

Μια περιορισμένης παραγωγής έκδοση του Yamaha TMAX 560 παρουσίασε η ιαπωνική εταιρία, με αφορμή την συμπλήρωση 20 ετών από την παρουσίαση του σκούτερ που άλλαξε ριζικά την κατηγορία, εισάγοντας σε αυτήν πραγματικά sport χαρακτηριστικά.


Το 2001, η χρονιά δηλαδή που το πρώτο Yamaha
TMAX 500 αποκαλύφθηκε, δεν αποτελεί μόνο σταθμό στην ιστορική διαδρομή της κατηγορίας των σκούτερ, αλλά είναι μια χρονιά-ορόσημο για τους δύο τροχούς γενικότερα.

Το TMAX ισοπέδωσε τις ανόητες και γελοίες αντιλήψεις πολλών «σκληροπυρηνικών» μοτοσυκλετιστών, ενώ ταυτόχρονα απενοχοποίησε όσους αποζητούσαν πρακτικότητα και άνεση, μαζί με δυναμικό χαρακτήρα.

Μετά το πρώτο αυτό TMAX, έγινε αντιληπτό από όλους ότι μπορούν να συνδυαστούν ετερόκλητα χαρακτηριστικά και να γίνουν διασταυρώσεις στις κατηγορίες των δύο τροχών, που παλιότερα θεωρούνταν αδιανόητες.

Αυτό που πέτυχε η Yamaha με την τόλμη της, ήταν μια νέα οπτική, η οποία στη συνέχεια θα λειτουργούσε ως φορέας δημιουργίας και έμπνευσης και για άλλους κατασκευαστές.

Σε ό,τι αφορά στο TMAX αυτό καθαυτό, η δομή και η χωροταξία του έδειξε επίσης το δρόμο για το πώς πρέπει να κατασκευάζεται ένα σπορ σκούτερ.

Με τον κινητήρα τοποθετημένο στο κέντρο του σκούτερ και του μεταξονίου και με την μετάδοση να διαχωρίζεται από τη μη αναρτώμενη μάζα, το TMAX απαλλάχθηκε από τις εγγενείς αδυναμίες που συνόδευαν επί δεκαετίες τα μοντέλα της κατηγορίας και η οδηγική του συμπεριφορά αποδείχθηκε τουλάχιστον ισάξια με μοτοσυκλέτες μεσαίου κυβισμού.



Στις μέρες μας, το Yamaha
TMAX βρίσκεται αισίως στην έβδομη γενιά του, με κινητήρα 560 cc, πιο ώριμο, εξελιγμένο και τεχνολογικά προηγμένο από ποτέ.

Μέσα σε αυτά τα 20 έτη έχει καταφέρει να εδραιωθεί ως το συνώνυμο των sport σκούτερ, αποτελώντας το best seller της κατηγορίας σε μεγάλες ευρωπαϊκές και όχι μόνο αγορές.

Ως φόρο τιμής στην εξαιρετική επιτυχία του TMAX τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Yamaha παρουσίασε το νέο TMAX 20th Anniversary, με πολύ προσεκτική-διακριτική προσέγγιση (να σημειωθεί αυτό) το οποίο θα κατασκευαστεί σε μόλις 560 αριθμημένες μονάδες, όσες και ο κυβισμός του κινητήρα του.

Αλλαγές δεν σημειώνονται σε κινητήρα ή περιφερειακά και η μοναδικότητα αυτής της ξεχωριστής έκδοσης υπογραμμίζεται από κοσμητικές και αισθητικές παρεμβάσεις.

Tα κεντρικό “ανάποδο μπούμερανγκ – νεύρο”, πλαστικό τμήμα που διατρέχει το σώμα του σκούτερ από την πόδια έως στην σέλα του αναβάτη, το μπροστινό φτερό και το κάλυμμα του τελικού της εξάτμισης είναι κατασκευασμένα από φύλλα carbon, ειδικά επεξεργασμένα σε υψηλές πιέσεις, με έκχυση ρητίνης.

Αυτή η μορφή ενισχυμένου carbon, παράγει μοναδικά μοτίβα και όχι την ομοιόμορφη πλέξη του συμβατικού carbon. Ως εκ τούτου, κανένα από τα 560 επετειακά TMAX δεν θα είναι ίδιο με ένα άλλο.

Στον εξοπλισμό της ξεχωριστής αυτής έκδοσης συμπεριλαμβάνονται θερμαινόμενα grip και θερμαινόμενη σέλα, με δυο υλικά και υφή μαλακού δέρματος στο πάνω μέρος της, η οποία χαρακτηρίζεται επίσης από τις εμφανείς κίτρινες ραφές της.

Επιπλέον, κάθε Yamaha TMAX 20th Anniversary, θα φέρει ταμπελάκι με το αύξοντα αριθμό της παραγωγής του (001 έως 560) και θα διατίθεται σε ένα μοναδικό Tech Graphite χρώμα όπως το ονομάζει η Yamaha, με τους μπρονζέ τροχούς να δημιουργούν μια όμορφη αντίθεση.

Φυσικά η επετειακή αυτή έκδοση θα διατηρεί τα χαρακτηριστικά και τον πλούσιο εξοπλισμό των Yamaha TMAX 560, ο οποίος περιλαμβάνει το εντυπωσιακό monocoque πλαίσιο αλουμινίου, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα, cruise control, Full LED φώτα, σύστημα ελέγχου πρόσφυσης DMode, έλεγχο κεντρικού διακόπτη μέσω «smart key» και πίνακα οργάνων με βοηθητική μονόχρωμη TFT οθόνη.

Το νέο Yamaha TMAX 20th Anniversary θα είναι διαθέσιμο αποκλειστικά μέσω ενός online συστήματος παραγγελιών, που αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί την 31η Μαρτίου του 2021.

Θα επανέλθουμε λοιπόν με περισσότερες πληροφορίες γύρω από αυτό, όταν έχουμε νεότερα επί τις διαδικασίας. Θα προλάβει/μπορέσει άραγε να το αποκτήσει κάποιος τυχερός και στην Ελλάδα;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ