fbpx

PEUGEOT ΟΝΥΧ CONCEPT, 2013: To Πρωτότυπο

Mε τρεις τροχούς… για τα σαλόνια

 Στην αρχή το συγκεκριμένο τρίτροχο σκούτερ “υπήρχε” μόνο σε φωτογραφίες. Οι φήμες μιλούσαν για ένα ανύπαρκτο concept scooter που απλά είχε δημιουργηθεί μέσω κομπιούτερ. Στο Σαλόνι του Μιλάνο όμως το Onyx έκανε την εμφάνισή του, έστω και σαν dummie, δηλαδή στατικό μοντέλο. ΚΕΙΜΕΝΟ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ  

Η γαλλική κατασκευάστρια σκούτερ (και αυτοκινήτων) με σήμα το λιοντάρι, παρουσίασε τις ιδέες της σε μορφή πρωτότυπου στο διεθνές σαλόνι της πόλης της Β. Ιταλίας, έστω κι αν αυτό ήταν στημένο πάνω σε ένα απρόσιτο από το κοινό περιστρεφόμενο stand και δεν πρόκειται για λειτουργικό σκούτερ.

Πρόκειται για την νέα έκφραση, αλλά και πρόταση της εταιρίας πάνω στο θέμα “μοντέρνα αστική μετακίνηση με τρεις τροχούς”. Η νέα αυτή κατηγορία αποκαλείται “Supertrike” και χρησιμοποιεί έναν συμβατικό κινητήρα 400 κυβικών, αλλά όχι μόνο…

Παράλληλα με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης υπάρχει και ηλεκτρικός κινητήρας πάνω στο Onyx, ένα τρίτροχο με εμπνευσμένη σχεδίαση και εμφάνιση που ακροβατεί ανάμεσα σε σπορ “αυτοκινητάκι” και “τετραγωνισμένο” σκούτερ.

Υπάρχει χώρος για δύο κράνη κάτω από τη σέλα και η εξάτμιση έχει ενσωματωθεί πετυχημένα στο μονόμπρατσο ψαλίδι.

 

Tο λάστιχο στον πίσω τροχό έχει πλάτος 200 χιλιοστών και το κάνει να μοιάζει λίγο με το τρίτροχο “αυτοκίνητο-σκούτερ” Can Am Spider. Μεγάλης διαμέτρου και διαστάσεων είναι και οι μπροστινοί τροχοί.

Mε ιπποδύναμη στους 33 ίππους και σχεδόν 5 κιλά ροπής το σκούτερ με βάρος κοντά στα 250 κιλά, το Onyx θα φτάνει τα 150 χ.α.ω. τελικής και λόγω της ύπαρξης και ηλεκτροκινητήρα η αυτονομία του ανακοινώνεται στα 500 χιλιόμετρα. 

Το τρίτροχο πρωτότυπο σκούτερ Onyx εμφανίστηκε στο Μιλάνο, όπου είχαμε παρευρεθεί, βαμμένο σε μαύρο ματ χρώμα, με μπρονζέ γυαλισμένα τμήματα, ενώ δεν υπάρχουν ανακοινώσεις από την εταιρία για το μέλλον του.

Πάντως σαν άσκηση επί χάρτου και “επί πρωτοτύπου” πάντως, από σχεδιαστικής άποψης, δεν είναι καθόλου άσχημο…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ