fbpx

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ: Πρωτοπoρεί με νομιμοποίηση της διήθησης!

Το πρώτο βήμα έγινε

Σπουδαία νέα για τους απανταχού σκουτερίστες και μοτοσυκλετιστές. Η κίνηση των δίτροχων ανάμεσα σε αυτοκίνητα, η επονομαζόμενη διήθηση νομιμοποιήθηκε στην πολιτεία της Καλιφόρνιας. Όλος ο κόσμος των δύο τροχών γιορτάζει και παρακολουθεί με προσοχή.

Δεν πρέπει να υπάρχει μέρος στον κόσμο που οι μοτοσυκλετιστές και οι αναβάτες σκούτερ δεν κινούνται ανάμεσα στα αυτοκίνητα, εκτελούν τη διαδικασία της διήθησης δηλαδή, αυτό που υποτιμητικά και προσβλητικά ονομάζεται “σφήνα” στην Ελλάδα και συχνά  καταχωρείται από τους αυτοκινητιστές στην κατηγορία του εγκλήματος…

Από την άλλη είναι προφανές… ότι αν όλοι εμείς οι δικυκλιστές δεν κινούμασταν ανάμεσα στα αυτοκίνητα η κίνηση στους δρόμους και τα μποτιλιαρίσματα θα τριπλασιάζονταν. Αυτό το γνωρίζουν και οι πέτρες, αλλά σίγουρα όχι οι άσχετοι, αδαείς οδηγοί αυτοκινήτων και οι νομοθέτες.

Lane Splitting Filtering

Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στη διήθηση στο Scooternet, κι είχαμε δημοσιεύσει άρθρο και με το πρόσφατο παράδειγμα της Γαλλίας που εφαρμόζει δοκιμαστικό πρόγραμμα διήθησης υπό αυστηρούς όρους, αλλά και για κάποιες άλλες χώρες του κόσμου που ερευνούν το ζήτημα.

Όσον αφορά στην Καλιφόρνια πάντως, εκεί τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει. Ένα νομοσχέδιο από τον κυβερνήτη Τζέρι Μπράουν έκανε την Καλιφόρνια την πρώτη πολιτεία στις Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίσει νομικά τη διήθηση. Έτσι οι μοτοσικλετιστές μπορούν να κινούνται ανάμεσα σε λωρίδες κυκλοφορίας και να έχουν το νόμο με το μέρος τους. Η διήθηση στα Αγγλικά ονομάζεται Lane Splitting ή Filtering.

Η καλιφορνέζικη τροχαία – οι γνωστοί CHIPs (California Highway Patrol) – θα συνεργαστεί με ομάδες μοτοσυκλετιστών που δούλεψαν για να περάσει ο νόμος, έτσι ώστε να γίνει πιο δίκαιος και ασφαλής και συνάμα θα ενημερώσουν τους χρήστες του δρόμου για τα νέα δεδομένα.

Σπουδαία είναι τα νέα για τους αναβάτες της Καλιφόρνιας, αλλά και για τους αναβάτες όλης της της χώρας”, είπε ο πρόεδρος της Αμερικάνικης Ομοσπονδίας Μοτοσυκλετιστών AMA (American Motorcyclist Association) ο Ρομπ Ντίνγκμαν. “Ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες πολιτείες το παράδειγμα της Καλιφόρνιας και η AMA είναι παρούσα έτοιμη να βοηθήσει άτομα, ομάδες και νομοθέτες που θέλουν να καταστήσουν την διήθηση νόμιμη και στις πολιτείες τους”, συμπλήρωσε.

MLZ7051

Και πραγματικά τα τελευταία χρόνια υπάρχουν κι άλλες πολιτείες όπως το Τέξας, η Ουάσινγκτον, η Νεβάδα, η Τζόρτζια, και το Όρεγκον που σκέφτονται να νομιμοποιήσουν τη διήθηση.

Και μετά έρχεται η σειρά του υπόλοιπου κόσμου, με διάφορα κράτη να εξετάζουν τη νομιμοποίηση μιας αυτονόητης, απόλυτα φυσικής διαδικασίας (που ως γνωστόν πραγματοποιείται παντού ανά την υφήλιο και για διάφορους λόγους θεωρείται παράνομη) και την Ελλάδα να βρίσκεται κάπου πίσω στην ουρά. Άντε και στα δικά μας…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ