fbpx

VESPA: Μια διατριβή για το μέλλον

 Ένα φοιτητικό διαμάντι

Ξέρετε ότι πέρα από τους βιομηχανικούς σχεδιαστές-υπάλληλους των εταιριών, τους καταξιωμένους, αυτούς που γνωρίζει ο χώρος “και εμπιστεύεται”, υπάρχουν και χιλιάδες άλλοι που παλεύουν να διακριθούν; Και πολλές φορές οι δεύτεροι τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα από τους πρώτους. Όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των τριών Ιταλών φοιτητών που έκαναν την εργασία τους και ξεπέρασαν τους “επαγγελματίες”

Ήταν τρεις νεαροί, ο Bernardi, o La Coppola και ο Ortile, που σπούδαζαν βιομηχανική σχεδίαση, οι οποίοι στη διατριβή τους έφτιαξαν μια Vespa για τα 70ά της γενέθλια, αλλά λίγοι είδαν τη δουλειά τους, λίγοι την γνώρισαν.

Αφού πρώτα έβαλαν “σε ένα χαρτί” τις παραμέτρους που θα χαρακτήριζε το design, όπως χρηστικότητα, Ιταλίδα, κοινωνική, νεανική, παραδοσιακή, έξυπνη, απλή, cool, μοδάτη, κ.λπ. άρχισαν να σκιτσάρουν.

Μετά από τα σκίτσα άρχισαν να πέφτουν τα χρώματα και παράλληλα και οι ιδέες με βάση την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, όπως παραδείγματος χάρη ότι ο πίσω τροχός – όταν σταματάει το σκούτερ – μπορεί να αποσπάται από το υπόλοιπο “σώμα” και να λειτουργεί σαν μονόροδο, σαν Segway. Πανέξυπνο!

Επίσης, λόγω του ότι το σκούτερ είναι ηλεκτρικό, κι άρα ο κινητήρας του μειωμένων διαστάσεων, υπάρχει αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα, όπως θα δείτε στις φωτογραφίες.

Αν θέλετε δε να μιλήσουμε για τη λεπτομέρεια “που σκοτώνει”, ρίξτε μια ματιά στο “στεφάνι-καβούκι” του προβολέα που είναι κομμένο. Κορυφαία πρόταση που δεν έχουμε ξαναδεί.

Και που είστε; Μην παραξενευτείτε αν δείτε τις ιδέες των τριών νεαρών φοιτητών σε λίγο – ή περισσότερο καιρό – πάνω σε κάποιο σκούτερ παραγωγής. Γιατί έτσι γίνεται συνήθως, με τη δικαιολογία ότι “δεν υπάρχει παρθενογένεση”, δίνοντας έτσι το “δικαίωμα” στον κλέφτη… να κλέψει.

Πηγή: www.behance.net

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ