fbpx

VESPA: Ακόμα μια νίκη ενάντια στους αντιγραφείς της

Διατήρηση της παράδοσης… και με νομικά μέσα

Ο Piaggio κερδίζει μια ακόμα μάχη εναντίον προσπάθειας αντιγραφής του εμβληματικού της σκούτερ και δηλώνει στο παγκόσμιο με κάθε τρόπο ότι η σχεδίαση της Vespa δεν μπορεί να αντιγραφεί από κανέναν…

Ο Όμιλος Piaggio ανακοίνωσε ότι το γραφείο πνευματικής ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) απέρριψε ένα σχέδιο που κατατέθηκε για πατεντάρισμα στην ευρωπαϊκή αγορά από κινεζική εταιρία και αντέγραφε τη Vespa.


Η νομική μάχη του Ομίλου Piaggio συνεχίζεται αμείωτη για την προστασία της σχεδίασης της εμβληματικής Vespa της, που έγινε αντικείμενο πολλών απομιμήσεων στην πάροδο των ετών.

Μια ακόμα απόπειρα έγινε πέρσι κατά τη διάρκεια του σαλονιού της EICMA 2019, όπου μετά από καταγγελία απομακρύνθηκαν από την έκθεση και κατασχέθηκαν μοντέλα κινεζικής κατασκευής, που αντέγραφαν το design της Vespa.

Ακολούθησε δικαστήριο και πρόσφατα το ευρωπαϊκό γραφείο Πνευματικής ιδιοκτησίας απέρριψε την προσπάθεια της κινεζικής εταιρίας να καταχωρίσει τη συγκεκριμένη σχεδίαση σαν δική της.

Η υπηρεσία EUIPO αναφέρει ότι η αίτηση αυτή απερρίφθη γιατί “δεν κατάφερε να πείσει ότι έχει διαφορετική σχεδίαση από την κατατεθειμένη και πατενταρισμένη σχεδίαση της Vespa Primavera”, χαρακτηρίζοντάς την παράνομη αντιγραφή.

Η σχεδίαση της Vespa Primavera προστατεύεται από λεπτομερή πατενταρισμένα σχέδια που έχουν κατατεθεί από τον Όμιλο Piaggio το 2013, και κυρίως από το πατενταρισμένο τρισδιάστατο εμπορικό σήμα που προστατεύει τα πνευματικά δικαιώματα και την καλλιτεχνική αξία του σχήματος της Vespa, ενός εμβληματικού στυλ που έχει ρίζες από το 1946.

Η Piaggio έχει αναλάβει εδώ και χρόνια την προστασία του συγκεκριμένου σχεδίου της Vespa και παρακολουθεί σε παγκόσμιο επίπεδο τις βάσεις δεδομένων, έχοντας προχωρήσει στην ακύρωση περισσότερων από 50 (!) προσπαθειών αντιγραφής από τρίτους τα τελευταία δύο χρόνια!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ