fbpx

SCOOTER SHARING: Η Ευρώπη ανοίγει τις πρίζες

 Ολοένα και περισσότερες πόλεις με Scooter Sharing

   Πλησιάζει η μέρα που και στην Ελλάδα θα έρθουν τα πρώτα ηλεκτρικά σκούτερ που θα μπορεί ο καθένας να χρησιμοποιεί με ένα λογικό αντίτιμο και μηδενική ρύπανση μέσα στις πόλεις μας.

   Ευτυχώς, για τα ηλεκτρικά σκούτερ ο χρήστης θα υποχρεώνεται να διαθέτει δίπλωμα οδήγησης, σε αντίθεση με τα πολύ επικίνδυνα για όλους ηλεκτρικά πατίνια που βλέπουμε σήμερα στην Αθήνα να κυκλοφορούν όπως-όπως μέσα στους δρόμους, ανάμεσα σε αυτοκίνητα και μηχανάκια, από ανθρώπους που δεν έχουν την παραμικρή ιδέα πολλές φορές από οδήγηση και από τον ΚΟΚ.

   Πέρα από την μη τήρηση του ΚΟΚ από τους προσωρινούς χρήστες των ηλεκτρικών πατινιών, πολλά παράπονα ακούγονται και για τη μεγάλη ταχύτητα που αναπτύσσουν πάνω στα πεζοδρόμια, αλλά και για τα παρατημένα πατίνια πάνω σε πεζοδρόμια, σε διάφορα σημεία που ενοχλούν την κίνηση των πεζών.

   Δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο και στην περίπτωση των ηλεκτρικών σκούτερ όσον αφορά το Scooter Sharing, αφού εκεί ο νόμος είναι σαφής όπως και η ισχύς του ΚΟΚ. Έτσι στην Ευρώπη ολοένα και περισσότερες εταιρίες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

   Τελευταία η γαλλική Cityscoot έφτασε με στόλο 100 ηλεκτρικών σκούτερ στην πρωτεύουσα της Ιταλίας, τη Ρώμη, όπου οι ανάγκες για ηλεκτροκίνηση, ειδικά στο κέντρο και γύρω από το Κολοσσαίο και τους αρχαιολογικούς χώρους είναι μεγάλες.

Η Cityscoot ξεκίνησε από τη Νίκαια (τη γαλλική, όχι την ελληνική…) και το Παρίσι, μετά πήγε στο Μιλάνο με 500 σκούτερ (!) και τώρα περνάει και σε άλλες ιταλικές πόλεις.

Το ίδιο κάνουν και μερικές ακόμα εταιρίες όπως η GoVolt, η Zig Zag, eCooltra, MiMoto, Enjoy, κ.λπ.

Το σύστημα ανταλλαγής ηλεκτρικών σκούτερ είναι μια υπηρεσία που είναι ενεργή 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα και  τα σκούτερ είναι ελεύθερα να κινηθούν παντού στα κέντρα των πόλεων.

  Η χρήση τους γίνεται μόνο από ενήλικες, μέσω μιας εφαρμογής με την οποία ανιχνεύεται το πλησιέστερο ηλεκτρικό σκούτερ και επαληθεύεται η φόρτιση της μπαταρίας και η εκτιμώμενη αυτονομία. Αν αυτά είναι αρκετά για το ταξίδι του ενδιαφερόμενου, αυτός το δεσμεύει για τα επόμενα 10 λεπτά (ώστε να έχει χρόνο να το φτάσει).

Όταν βρεθεί μπροστά από το ηλεκτρικό σκούτερ, το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να χρησιμοποιήσει είτε την εφαρμογή, είτε να εισάγει τον τετραψήφιο κωδικό που του στάλθηκε με την κράτηση πάνω στην οθόνη του οχήματος. Μετά μπορεί να ξεκινήσει. Ένα απλό και πολύ πρακτικό σύστημα εναλλακτικής μετακίνησης μέσα στην πόλη… κι άντε να δούμε, πότε θα τα δούμε και στα δικά μας μέρη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ