fbpx

MOTIT: ΜΙΑ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΙΔΕΑ… ΜΕ ΣΚΟΥΤΕΡ

Ηλεκτρο-σκουτερισμός στην πόλη, για όλους!

 Ε, εντάξει, τα Motit δεν είναι “για όλους”, αλλά κυρίως για όσους τυχερούς προλάβουν να νοικιάσουν τα ηλεκτρικά σκούτερ, για βόλτα, για δουλειά ή τουρισμό. Ακούστε λοιπόν την εξαιρετική αυτή ιδέα.

 Στην Ευρώπη ξέρετε, οι περισσότερες μεγάλες πόλεις σήμερα διαθέτουν οργανωμένα προγράμματα ενοικίασης ποδηλάτων με κοινή διαδικασία: παίρνεις το δίτροχο από έναν ειδικό σταθμό/πάρκινγκ και το επιστρέφεις και πάλι σε έναν αντίστοιχο σταθμό σε κάποιο άλλο σημείο της πόλης, που δεν είναι υποχρεωτικό να είναι ο ίδιος με τον αρχικό. Μιας και γίνεται με ποδήλατα και ηλεκτρικά ποδήλατα, γιατί να μην μπορεί να γίνει και με ηλεκτρικά σκούτερ, σκέφτηκαν κάποιοι κύριοι και έτσι δημιουργήθηκε το “Motit”.


Στη Βαρκελώνη που λέτε, σε αυτή την υπέροχη πόλη, πρωτεύουσα της Καταλονίας στην Ισπανία πραγματοποιείται η παραπάνω ιδέα που ονομάζεται Motit και πρόκειται για ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιεί ηλεκτρικά σκουτεράκια. Τα τελευταία φτιάχνονται από μια ντόπια εταιρία, την Going Green.

Μην ξεχνάτε ότι η Βαρκελώνη και η ευρύτερη περιοχή ήταν στο παρελθόν “μοτοσυκλετο-μάνα” με θρυλικές ντόπιες φίρμες να γράφουν ιστορία, όπως η Bultaco, η Montesa, OSSA, Sanglas, κ.α.

Το μοντέρνο, σωληνωτό σκουτεράκι της Going Green διαθέτει ένα “πιασάρικο” χρώμα και πετυχαίνει τελική 65 χ.α.ω, διαθέτοντας αυτονομία από 40 μέχρι 60 χιλιόμετρα, αναλόγως τη διαδρομή και τον τρόπο οδήγησης του χρήστη. Το βάρος του φτάνει τα 80 κιλά, εκ των οποίων πολλά από αυτά χρεώνονται στην μπαταρία.

Το έξυπνο και το ιδιαίτερο στην περίπτωση του Motit είναι ότι σε αντίθεση με τα ενοικιαζόμενα ποδήλατα των ευρωπαϊκών πόλεων, δεν χρειάζεται να πάρεις το σκουτεράκι σου από κάποιον συγκεκριμένο σταθμό της εταιρίας. Με τη χρήση ενός δωρεάν app για Smartphone θα ενημερωθείς για το που βρίσκεται το κοντινότερο εύκαιρο Motit μέσα στην πόλη. Από κει το παραλαμβάνεις και όταν τελειώσεις τη βόλτα σου μπορείς να το αφήσεις στο σημείο που επιθυμείς (μια τακτική που θυμίζει το Άμστερνταμ του ’70, που έπαιρνες τα ειδικά βαμμένα άσπρα ποδήλατα που παρείχε ο Δήμος και τα άφηνες όπου ήθελες, για να τα πάρει ο επόμενος).

Εφοδιασμένο με GPS, μια οθόνη LCD για οδηγίες και κατευθύνσεις, το ηλεκτρικό σκούτερ διαθέτει και σύνδεση 3G, επιτρέποντας στο κέντρο ελέγχου της εταιρίας να γνωρίζει που βρίσκονται διαρκώς τα σκούτερ της, αλλά και να βλέπουν αν χρειάζονται φόρτιση ή συντήρηση/επισκευή. Με την ειδική σχάρα/κλειδαριά που βρίσκεται μπροστά από το τιμόνι, ο χρήστης εφοδιάζεται και με κράνος, το οποίο μετά την χρήση κλειδώνει στην ίδια θέση.

Η κράτηση του σκούτερ γίνεται μέσα από το app (για iPhone και Android), το οποίο σε ενημερώνει που βρίσκεται το πλησιέστερο Motit, ενώ κράτηση μπορεί να και από πριν. Οι τιμές ξεκινούν για μέλη του προγράμματος κοντά στο μισό ευρώ το χιλιόμετρο και στα 5,5 ευρώ την ώρα, ενώ οι τουρίστες πληρώνουν 7 ευρώ την ώρα. Ένα κόστος που δεν είναι παράλογο, ενώ είμαστε σίγουροι ότι σαν τουρίστας και περνάς καλύτερα και περισσότερα πράγματα βλέπεις πάνω σε ένα ηλεκτρικό σκουτεράκι που πάει παντού.

Προς το παρόν υπάρχουν 50 σκουτεράκια της Motit στην Βαρκελώνη και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν γίνει 300. Καλή ιδέα οι Ισπ… οι Καταλανοί;

 Περισσότερες πληροφορίες: www.motitworld.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ