fbpx

MICHELIN: ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Μας χαιρετάει, από 1ης Ιανουρίου 2014…

 Δεν πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο, που έρχεται λίγο νωρίτερα από την 1η Απριλίου. Με μια σύντομη ανακοίνωση η εταιρία Michelin επικοινώνησε την αποχώρησή της από την Ελλάδα! Το γνωστό “φουσκωτό” ανθρωπάκι της Michelin, ο Bibendum, αυτή τη φορά θα μας χαιρετίσει… κανονικά.

Μετά από 34 χρόνια από την ίδρυση του παραρτήματος της Michelin Eλλάδας, η γαλλική πολυεθνική εταιρία ανακοίνωσε την κατάργηση της και τη μεταφορά των δραστηριοτήτων της στην Ρουμανία. Η Michelin μετρά 73 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, αφού είχε δημιουργήσει υποκατάστημα εξαγωγών ήδη από το 1950.

Η γνωστή εταιρία ελαστικών αποχωρεί από την Ελλάδα, από την 1η Ιανουαρίου του 2014, αφού προηγουμένως η μητρική επιχείρηση ανακοίνωσε αναδιάρθρωση και συρρίκνωση των θυγατρικών της.

Την αναγγελία έκανε ο γενικός διευθυντής των ελαστικών Michelin, David Jean, με επιστολή προς τους εξουσιοδοτημένους εμπόρους: “Αγαπητοί συνεργάτες θα ήθελα να σας ενημερώσω για την επικείμενη εμπορική και διοικητική οργανωτική αλλαγή της Michelin στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη, που αφορά και την Ελλάδα”, είπε ο κ. Jean για συνεχίσει, δικαιολογόντας αυτή την απόφαση σαν: “… οργανωτική αλλαγή που θα εξασφαλίσει τη μακρόχρονη παρουσία της Michelin στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη όπου έχουμε φιλοδοξίες ανάπτυξης”.

Η Michelin έχει σημειώσει εμπορική παρουσία στην Ελλάδα από το 1950 μέχρι και το 1969 σαν εταιρεία εξαγωγών ελαστικών, με έδρα την Αθήνα. Το 1969 ιδρύθηκε η “Michelin Ελλάδος” και το 1978 έλαβε τη σημερινή της νομική μορφή ως ανώνυμη εταιρία. Τα ελαστικά της εταιρείας είναι διαθέσιμα μέσω δικτύου εκατοντάδων καταστημάτων ανά την Ελλάδα.

Η γαλλική πολυεθνική εταιρία απασχολεί 113.400 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο και παράγει 166 εκατομμύρια ελαστικά (ανάμεσα σε αυτά και ελαστικά για σκούτερ και μοτοσυκλέτες). Οι πωλήσεις της ανήλθαν το 2012 σε 21,5 δισεκατομμύρια ευρώ, και η Michelin δραστηριοποιείται εμπορικά σε 170 χώρες, διαθέτοντας μονάδες παραγωγής σε 18 χώρες… Αριθμοί που περιγράφουν έναν πολυεθνικό βιομηχανικό κολοσσό του χώρου των ελαστικών.

Από την άλλη όμως τα νέα που αφορούν την Ελλάδα και κυρίως για μερικές δεκάδες εργαζομένων συνανθρώπων μας και για τις οικογένειές τους… είναι απλώς κακά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ