fbpx

MAHINDRA – PEUGEOT: Γαλλικός λέων – Ινδικής ιδιοκτησίας

 Το λιοντάρι της Βομβάης

Μια ακόμα ευρωπαϊκή εταιρία περνάει στα χέρια ινδικής εταιρίας –  αυτή τη φορά η γαλλική Peugeot Motorcycles στη γιγάντια Mahindra. Oι Ινδοί υπόσχονται επενδύσεις, νέα μοντέλα σκούτερ, αλλά πολύ πιθανώς και μοτοσυκλέτες μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Υπάρχουν δυο τρόποι για να μπει μια ασιατική εταιρία στην Ευρωπαϊκή αγορά και έτσι να κερδίσει την αίγλη που θα την κάνει παγκοσμίως γνωστή: είτε να προσπαθήσει να εγκαθιδρύσει το όνομά της από το μηδέν (δύσκολο), είτε να αγοράσει μια ευρωπαϊκή εταιρία και να επενδύσει σε αυτήν (ευκολότερο).

Τον δεύτερο τρόπο επέλεξε ο ινδικός κολοσσός Mahindra, ολοκληρώνοντας  την αρχική επένδυση  που είχε ξεκινήσει πριν πέντε χρόνια με το 51% των μετοχών της γαλλικής εταιρίας,  και εξαγόρασε τώρα πλήρως την Peugeot Motorcycles. Το 51% του 2014, έγινε 100% το 2019.

Ακολουθώντας το πετυχημένο παράδειγμα της επίσης ινδικής Bajaj, η οποία έχει εξαγοράσει μεγάλο μέρος της ΚΤΜ, έτσι και η Mahindra προσβλέπει στην ευρωπαϊκή, αλλά και στη διεθνή αγορά, διαθέτοντας ένα όνομα που είναι παγκόσμια αναγνωρίσιμο σαν αυτό της Peugeot.

Οι υποσχέσεις της Mahindra για διατήρηση της διεύθυνσης και του εργοστασίου στο Mandeure καθησύχασαν τους Γάλλους που “χάνουν” και την τελευταία εταιρία τους και μάλιστα την παλαιότερη εταιρία μοτοσυκλετών στον κόσμο που εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα, αφού η Peugeot ξεκίνησε να φτιάχνει μοτοσυκλέτες το 1898, 121 χρόνια πριν!

Αλλά και η “Mahindra and Mahindra” (όπως είναι το πλήρες όνομά της) από την άλλη δεν είναι μια νέα εταιρία. Ιδρύθηκε το 1945, μετά την ανεξαρτησία της Ινδίας, δηλαδή 74 χρόνια πριν, από τους αδελφούς Mahindra, και είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο στην κατασκευή οχημάτων καθώς και ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τρακτέρ στον κόσμο.

Όσον αφορά τους δύο τροχούς,  ξεκίνησε σαν συναρμολογήτρια των Willys Jeep και το 2008 απέκτησε την εταιρία κατασκευής μοτοσυκλετών και σκούτερ Kinetic, που ήταν η πρώην θυγατρική της Honda στην Ινδία.

H Μahindra έχει δηλώσει πως τα κεντρικά γραφεία της Peugeot θα παραμείνουν στη Γαλλία, όπως και η γραμμή παραγωγής στο Mandeure –τουλάχιστον για τώρα – ενώ στους άμεσους στόχους είναι η παρουσίαση επτά νέων μοντέλων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και η ενίσχυση της γκάμας της Peugeot σε ασιατικές χώρες.

Η πρώτη κίνηση που έγινε μετά την ανάληψη της Peugeot από την ινδική εταιρία, ήταν να προμηθεύσει με ινδικής κατασκευής ηλεκτρικά σκούτερ Peugeot e-Ludix το προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας!

Το ελαφρύ σκούτερ των 85 κιλών και της τελικής ταχύτητας των 45 km/h κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Mahindra στο Madhya Pradesh. To scooter αυτό θα εισαχθεί σύντομα και στην ινδική αγορά.

Peugeot e-Ludix στο προεδρικό μέγαρο

Σημειώστε εδώ ότι η Mahindra έχει ξαναζωντανέψει με μεγάλη επιτυχία στην Ινδία το ιδιαίτερα δημοφιλές εκεί όνομα της Jawa, ενώ διαθέτει και τα δικαιώματα της βρετανικής εταιρίας BSA!

Η Jawa της Mahindra

Mια από τις μοτοσυκλέτες concept που παρουσιάστηκε πέρσι

Eπίσης, υπάρχει περίπτωση να δούμε στην παραγωγή τις δυο μοτοσυκλέτες concept που είχε επιδείξει η Peugeot σαν πρωτότυπες στο περσινό Paris Motor Show.

Όπως και να έχει η Peugeot γυρίζει μια νέα σελίδα στη μεγάλη της ιστορία, με την ισχύ της γιγάντιας Mahindra.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ