fbpx

HYUNDAI: ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΣΚΟΥΤΕΡ…

Αν η μετακίνηση στο μέλλον…

 …γίνεται με οχήματα σαν αυτό, το πρωτότυπο, άσχημο όχημα που παρουσίασε πρόσφατα η κορεάτικη Hyundai τότε εμείς απλά… παραιτούμαστε. Θα κυκλοφορούμε με τα πόδια…

“Μαχαιριά στην πλάτη” μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος το αυγο-ειδές, σκουτερο-ειδές, ουφο-ειδές, “πράγμα”, που παρουσίασε η Hyundai Motor Company σαν πρότασή της για τη μετακίνηση στις μοντέρνες πόλεις του σήμερα και το αύριο. Διάφορα τρελά πρωτότυπα παρουσιάστηκαν σε ένα φεστιβάλ της εταιρίας – που ονομάζεται IDEA – και δημιουργήθηκαν από τους μηχανολόγους-μηχανικούς του τμήματος έρευνας και εξέλιξης της εταιρίας.

Εδώ και τρία χρόνια η Hyundai – σύμφωνα με το δρόμο που έστρωσε η Honda με αντίστοιχες εκδηλώσεις – επιδεικνύει την εφευρετικότητα των μηχανικών του R&D της, σε έναν “διαγωνισμό” χωρίς σύνορα.

Οι δημιουργίες των μηχανικών της μεγάλης κορεάτικης αυτοκινητοβιομηχανίας θέτουν – έστω και σαν κακόγουστο αστείο μερικές φορές – τις ιδέες τους που βαθμολογούνται στους τομείς της δημιουργικότητας, της διασκέδασης που προσφέρουν και το κατά πόσο σχετικά είναι στο θέμα που έχει επιλεχθεί.

Μια από αυτές τις ιδέες που πέρασε στους τελικούς του “IDEA festival” του 2012 ήταν και το σκουτερο-αυτοκίνητο σχήματος αυγού που ονομαζόταν E4U και σαν σκοπό είχε να καλύψει τον τομέα της καθημερινής μετακίνησης των “πελατών” της Hyundai, χωρίς να είναι αυτοκίνητο.

Η κίνηση αυτή αντανακλά και την στρατηγική της εταιρίας στο να ερευνά και να παρουσιάζει διάφορα πρωτότυπα που σφυγμομετρούν το πέρασμά της και σε άλλους τομείς (είναι άραγε και τα σκούτερ μέσα;).

Το Ε4U είναι μια περιστρεφόμενη σφαίρα που έχει δυνατότητα να γυρίζει στον άξονά της κατά 180 μοίρες και φοράει ηλεκτροκινητήρα 500 watt, επιτυγχάνοντας τελική κοντά στα 28 χ.α.ω – κάτι σαν Segway αλλά με κέλυφος δηλαδή. Τα πλαϊνά τμήματα αφαιρούνται και οι πίσω ρόδες διπλώνουν έτσι ώστε να καταλαμβάνει μικρότερο χώρο στο παρκάρισμα.

 Για να ντροπιαστεί ακόμα περισσότερο ο χρήστης του E4U – δεν εξηγείται αλλιώς – ο δημιουργός τον υποχρεώνει να φοράει ένα ακόμα πιο γελοίο “κράνος-καπέλο” για να ενημερώνεται λέει άμεσα, από το περιφερειακό τζάμι και όχι από παραδοσιακά όργανα. Κι εμείς λοιπόν λέμε, πιό καλά με τα πόδια…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ