fbpx

Παγκόσμιο ρεκόρ 125 cc: 1.945 km σε 24 ώρες!

Ένα 24ωρο… τέρμα γκάζι

Το βράδι της 1ης Ιουνίου, ο Ισπανός σκουτερίστας Victor De Castro ξεκίνησε ενώπιον κριτών για ένα ταξίδι 24 ωρών Μπιλμπάο – Σεβίλλη – Μπιλμπάο, στη προσπάθειά του να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ περισσότερων διανυθέντων χιλιομέτρων. Κάτι που τελικά κατάφερε… Κείμενο: Antonio Cuadra, www.moto125.cc , Φωτογραφίες: Victor de Castro

Ο Victor De Castro επέστρεψε τελικά την επόμενη μέρα στο Μπιλμπάο καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ με σκούτερ 125cc, αφού είχε ταξιδέψει συνολικά 1.945 χιλιόμετρα.

Παράλληλα είχε καταφέρει να συγκεντρώσει μέσω του ταξιδιού του από φορείς και κόσμο 6.246 ευρώ, που πήγαν για καλό σκοπό.

Ο Victor, κάτοικος Μπιλμπάο, πάντα ήθελε να συνδυάζει την αγάπη του για τα σκούτερ με την αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Κάθε χρόνο αναλάμβανε μια νέα πρόκληση, με την πιο πρόσφατη την κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ των περισσότερων διανυθέντων χιλιομέτρων μέσα σε 24 ώρες πάνω σε ένα σκούτερ 125 κυβικών.

Πάνω στη σέλα ενός Piaggio Medley 125 ο Victor de Castro έδειξε έμπρακτα την αλληλεγγύη του ταξιδεύοντας από το Μπιλμπάο μέχρι τη Σεβίλλη και πίσω, διανύοντας μέσα σε 24 ώρες 1.945 χιλιόμετρα διαδρομής.

Tαυτόχρονα o Victor κατάφερε να συγκεντρώσει με το πόνημά του 6.246 ευρώ, για την οργάνωση Bakuva που δραστηριοποιείται στην επανένταξη στην κοινωνία παιδιών σχολικής ηλικίας.


Ο πρωταγωνιστής της προσπάθειας Victor de Castro, όπως λέει ο ίδιος “ζει για να βοηθά τους άπορους” και έτσι μαζί με τα κλάμπ “
Skooter Bilbainada”, το κλαμπ Vespa-Lambretta “Scooteros Ruteros de Bizcaia” κάθε χρόνο κάνουν κι από ένα φιλανθρωπικό έργο.

Τα τρία πρώτα χρόνια επικεντρώθηκαν στην ανακατασκευή κλασικών Vespa, που βγήκαν σε δημοπρασία συγκεντρώνοντας χρήματα που προορίζονταν για την ενίσχυση οικογενειών που είχαν δεχθεί έξωση από τα σπίτια τους (πρώτη χρονιά), τον αγώνα κατά του καρκίνου της παιδικής ηλικίας (δεύτερη χρονιά) και το σύνδρομο Down (τρίτη χρονιά).

Φέτος ο Victor πρότεινε έναν πιο δύσκολο στόχο: να καταρρίψει το ρεκόρ μεγαλύτερης διανυθείσας διαδρομής μέσα σε 24 ώρες, που κατείχε ο Markus Mayer πάνω σε ένα Scomadi TL 125 και είχε καταγραφεί στα 1.691 χιλιόμετρα (διαβάστε εδώ).

Η διαδρομή επιλέχθηκε πολύ προσεκτικά, έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο επίπεδη, κι έτσι να είναι ευκολότερη η επίτευξη καλής μέσης ταχύτητας ταξιδιού για για ένα 125 cc, από το Μπιλμπάο μέσω της Σαλαμάνκα, μέχρι τη Σεβίλλη.

Για να πάρουμε μια ιδέα, το υψηλότερο σημείο βρισκόταν στη Σαλαμάνκα σε υψόμετρο μόλις 800 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οκτώ ολόκληρους μήνες προετοιμαζόταν ο Victor για την προσπάθεια, με ένα Piaggio 125 Medley που του δόθηκε από το Deusto Moto Center, τον αντιπρόσωπο της Piaggio στο Μπιλμπάο, με παράλληλη προπόνηση φυσικής κατάστασης, έτσι ώστε να είναι σωματικά έτοιμος για να αντέξει τη διαρκή απαιτητική οδήγηση επί 24 ώρες.

Όταν πήρε το σκούτερ στα χέρια του, το κοντέρ έγραφε 4.000 χιλιόμετρα, ενώ όταν το επέστρεψε στην Deusto Moto Center έγραφε 18.000 χιλιόμετρα.

Ο εξοπλισμός ήταν της Tucano Urbano, ενώ μια φιλική εταιρία που ασχολείται με την ανακατασκευή κλασικών σκούτερ, η Estudio Inmobiliario Merlin, παρείχε την υποστήριξη της προσπάθειας με φορτηγάκι, που κουβαλούσε τη βενζίνη, τον απαραίτητο κόσμο και τον εξοπλισμό της προσπάθειας.

Πάνω στο Piaggio Medley του ρεκόρ τοποθετήθηκε μόνο μια ζελατίνα στο τιμόνι και ένα GPS, αλλά και μια φωτογραφία του Victor με τη φίλη του Paloma… για να του δίνει δύναμη τις δύσκολες στιγμές.

Πάνω στο Medley υπήρχε τοποθετημένη επίσης μια κάμερα GoPro, που κατέγραφε το ταξίδι συνεχώς επί 24 ώρες.

Με το φορτηγό υποστήριξης, που μετέφερε τη φίλη του Paloma και το υπόλοιπο πλήρωμα υπήρχε διαρκής επικοινωνία με τον Victor. Για το ταξίδι Μπιλμπάο-Σεβίλλη είχαν προγραμματιστεί πέντε στάσεις και για την επιστροφή έξι.


Για να καταγραφεί το ρεκόρ ο Βίκτωρ ήρθε σε επαφή με το Guinness World Record, αλλά λόγω της επικινδυνότητας (διαρκής οδήγηση σε δημόσιους δρόμους) ο φορέας δεν ανταποκρίθηκε, κι έτσι οι άνθρωποι του ρεκόρ ζήτησαν την συνδρομή της Ακαδημίας Παγκόσμιων Ρεκόρ (World Record Academy).

Η Ακαδημία Παγκόσμιων Ρεκόρ αναγνώριζε μόνο το ρεκόρ των Jason Chalmers και Tamlyn Locke του 2010 που ταξίδεψαν 1.176 χιλιόμετρα πάνω σε ένα PGO X-Hot 125 cc για 24 ώρες στη Νότια Αφρική. Τέλος, το επίτευγμα του Victor θα πιστοποιούσε επίσημα και ένας συμβολαιογράφος.

Όλα ήταν έτοιμα για την εκκίνηση την Πέμπτη 1 Ιουνίου στις 9 το βράδυ, και εκ των πραγμάτων το ξεκίνημα που έγινε νύχτα ήταν κι από τα πιο δύσκολα κομμάτια του ταξιδιού.

Όλοι οι φίλοι και οι χορηγοί συγκεντρώθηκαν στο Palacio Euskalduna στο Μπιλμπάο για να δούν το ξεκίνημα του Victor, την προγραμματισμένη ώρα, σε μια διαδρομή που υπολογιζόταν κοντά στα 1.739 χιλιόμετρα μεταξύ Μπιλμπάο – Σεβίλλη -Μπιλμπάο.

Ο Victor ήταν κάτι παραπάνω από σίγουρος για την αξιοπιστία του υδρόψυκτου, 4βάλβιδου κινητήρα iGet του Medley, το οποίο θα δούλευε σε γενικές γραμμές με τέρμα γκάζι διαρκώς και θα σταματούσε μόνο στις στάσεις για ανεφοδιασμό. Ένα σκούτερ που πετυχαίνει τελική 105 km/h στο κοντέρ (ή 97,6 km/h πραγματική).


Κατά την πρώτη στάση, συνέβη και το μόνο σοβαρό συμβάν της δοκιμασίας, αφού κατά τον ανεφοδιασμό του σκούτερ με το μπιτόνι των 20 λίτρων χύθηκε κατά λάθος από κακό χειρισμό πολλή βενζίνη έξω από το ρεζερβουάρ.

Έτσι επιλέχθηκε η κλασική μέθοδος ανεφοδιασμού, χρησιμοποιώντας ένα μικρότερο μπιτόνι 5 λίτρων που μετέφερε το Medley κάτω από τη σέλα, σαν λύση έκτακτης ανάγκης.

Ο Victor για τον εαυτό του προτίμησε τροφοδοσία με σπιτικά “energy bar”, δηλαδή ότι είχε ετοιμάσει Paloma: σάντουιτς με ομελέτα και ζαμπόν, ενώ για 24 ώρες έπινε μόνο καφέ.

Η ομάδα έφτασε τελικά στη Σεβίλλη, συγκεκριμένα στον Πύργο της Σεβίλλης (το ψηλότερο κτίριο της πόλης) στις 7:30 π.μ. την Παρασκευή, 2 Ιουνίου, όπου εκεί τους περίμεναν άνθρωποι του Vespa Club Sevilla, που τους συνόδευσαν και για κάμποσα χιλιόμετρα προς το ταξίδι της επιστροφής προς το Μπιλμπάο.

Πέρα από μια βροχή στο Μπούργκος που υποχρέωσε τον Victor να επιβραδύνει σε 80-90 km/h κανένα άλλο πρόβλημα δεν αντιμετώπισε, κι έτσι στις 18:30 έφτασε στο Μπιλμπάο: νωρίτερα κατά δυόμισι ώρες από το προβλεπόμενο.

Έτσι, αποφασίστηκε να αρχίσει να συνεχίζει να γυρίζει στους γύρω δρόμους έτσι ώστε να διανυθούν ακόμα περισσότερα χιλιόμετρα. Το τέλος τους 24ωρου τον βρήκε να έχει διανύσει 1.945 χιλιόμετρα! Ένα παγκόσμιο ρεκόρ.

Μετά από την επίτευξη του ρεκόρ, ο Victor δεν σκέφτεται να επαναλάβει κάτι παρόμοιο για την άλλη χρονιά. Κυρίως ετοιμάζεται να παντρευτεί την Παλόμα να γίνει πατέρας και, φυσικά, να συνεχίσει να αγαπάει τα σκούτερ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ