fbpx

ΙΤΑΛΙΑ, 2019: Επιχορηγήσεις στα ηλεκτρικά δίτροχα μέχρι 3.000 ευρώ!

Κίνητρα για απόκτηση ηλεκτρικού σκούτερ

Ποιος να το φανταζόταν ότι κάποτε θα σε πλήρωναν για να παρατήσεις το μηχανάκι σου; Να σου δίνουν λεφτά για να το αποσύρεις από τους δρόμους; Και όμως από τέλη Ιανουαρίου η Ιταλική κυβέρνηση θα δίνει στους ενδιαφερόμενους μέχρι και 3.000 ευρώ για να πετάξουν το “βρώμικο”, παλιό τους δίτροχο και να αποκτήσουν ένα “καθαρό” ηλεκτρικό.


Κίνητρα για την κατάργηση των παλαιότερων σκούτερ και μοτοσυκλετών με συμβατικούς κινητήρες, λέγεται το έργο στην Ιταλία για το 2019.

Από τις αρχές Μαρτίου 2019 θα αρχίσει να λειτουργεί πρόγραμμα επιχορήγησης για την απόσυρση σκούτερ, μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων προδιαγραφών Euro 0, Euro 1 και Euro 2. Το ποσό που θα επιχορηγείται θα είναι της τάξης των 3.000 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση.

Η ιταλική κυβέρνηση επαναφέρει τα οικονομικά κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, μια κίνηση που αφενός στοχεύει στην ανανέωση του στόλου και στην υποστήριξη της μετακίνησης με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Στην Ιταλία, θα πρέπει να σημειωθεί – με 16 χρόνια μέσο όρο ηλικίας – ο στόλος των δίτροχων είναι από τους “γηραιότερους” στην Ευρώπη.


Πρόκειται για ένα νέο, μεγάλο πρόγραμμα το οποίο είχε ξεκινήσει θεωρητικά πριν από χρόνια, η τελευταία φορά ήταν το 2013, αλλά ήταν τόσο “δύσκαμπτο” και δυσνόητο που κατέληξε σε αποτυχία.

Δέκα εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν μέσα στο 2019 και ο νόμος προβλέπει την επιχορήγηση όσων θέλουν να αγοράσουν καινούργιο ηλεκτρικό ή υβριδικό δίτροχο με ιπποδύναμη μικρότερη ή ίση των 11 kW, κατηγορίας L1 (δίτροχα, κυβισμού έως και 50 cc, μέγιστης ταχύτητας 45 km/h) και κατηγορίας L3 ( δίτροχα, κυβισμού άνω των 50 cc μέγιστης ταχύτητας άνω των 45 km/h), αποσύροντας το παλιό τους δίτροχο. Το τελευταίο πρέπει να είναι προδιαγραφών Euro 0, 1 και 2 και η επιχορήγηση θα είναι ίση με το 30% της τιμής αγοράς (με ανώτατο όριο τα 3.000 ευρώ).


Τα μέτρα αυτά αφορούν δυνητικά ένα ιδιαίτερα ευρύ κοινό, αφού στην Ιταλία τα σκούτερ και οι μοτοσυκλέτες Euro 0, Euro1 και Euro 2 φτάνουν τα 4.026.838, τον αριθμό!

Η έλευση του μέτρου αυτού θα υποστηρίξει δεόντως τα υπάρχοντα ηλεκτρικά σκούτερ που διατίθενται στην ιταλική αγορά.

Για να πάρουμε μια ιδέα η νέα Vespa Elettrica που κοστίζει από 6.390 θα μειώνει την τιμή της στα 4.470 ευρώ. Το ηλεκτρικό maxi scooter BMW C Evolution με αρχική τιμή στα 14.900 ευρώ, θα πέφτει στα 11.900 ευρώ, αφού θα δικαιούται το πλήρες ποσό – τις 3.000 ευρώ – της επιχορήγησης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ