fbpx

Ευρώπη: Έρευνα σοκ, υπέρ των δυο τροχών!

Θετικότατο το αποτύπωμα των δύο τροχών και στην οικονομία

Μια αποκαλυπτική μελέτη με τίτλο “The Economic Importance of Motorcycles in Europe”, δηλαδή “Η Οικονομική Σημασία των Μοτοσυκλετών στην Ευρώπη” από την Oxford Economics,  δείχνει ότι ο κλάδος της των δύο τροχών στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει περίπου 389.000 θέσεις εργασίας μέσω διαφορετικών δραστηριοτήτων.

Στις δραστηριότητες αυτές συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή μοτοσυκλετών, σκούτερ και μοτοποδηλάτων, ανταλλακτικών και αξεσουάρ και εξοπλισμού ατομικής προστασίας, καθώς και οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με μοτοσυκλέτες και τους δύο τροχούς γενικότερα.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι μόλις το 2019 – που δεν ήταν και η καλύτερη χρονιά – ο τομέας της μοτοσυκλέτας συνεισέφερε περίπου 21,4 δισεκατομμύρια ευρώ του ΑΕΠ σε όλη την Ευρώπη.

Συνολικά, κάθε 1 € του ΑΕΠ που δημιουργείται απευθείας από τις επιχειρήσεις μοτοσυκλετών υποστήριξε ένα επιπλέον € 1,80 του ΑΕΠ σε άλλους κλάδους, λόγω των διαφόρων αρνητικών επιπτώσεων των δαπανών.

Όσον αφορά τα φορολογικά έσοδα, ο τομέας της μοτοσυκλέτας και οι συναφείς δραστηριότητες απέφεραν περίπου 16,6 δισεκατομμύρια ευρώ, καθιστώντας πολύ σημαντική τη συνεισφορά της μοτοσυκλέτας στη δημόσια οικονομία, ιδιαίτερα σε μεγάλες αγορές όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία.

Φυσικά τα ίδια ισχύουν αντίστοιχα και για την Ελλάδα και το ελληνικό Δημόσιο.

Πιο συγκεκριμένα η μελέτη καταγράφει:

  • 39 εκατομμύρια δίτροχα στους δρόμους της Ευρώπης και της Μεγάλης Βρετανίας
  • Ο στόλος αυτός είναι το 11% του συνόλου τον οχημάτων στους δρόμους
  • Πέντε εκατομμύρια Ευρωπαίοι μετακινούνται καθημερινά με μοτοσυκλέτες
  • 1,4 εκατομμύρια νέα δίτροχα ταξινομήθηκαν το 2019

  • 62 ευρώ είναι το ετήσιο κόστος των εκπομπών καυσαερίων για μια μοτοσυκλέτα, συγκρινόμενο με τα 114 ευρώ ενός αυτοκινήτου!
  • 99 γραμμάρια CO2 το χιλιόμετρο εκπέμπει μια μοτοσυκλέτα (62 γραμμάρια για κάτω των 250cc) και 210 γραμμάρια αντίστοιχα το χιλιόμετρο για ένα αυτοκίνητο!

  • Είκοσι εκατομμύρια ημέρες “οικονομία” έκαναν οι Ευρωπαίοι μοτοσυκλετιστές, σε σύγκριση με το αν οδηγούσαν αυτοκίνητα!
  • 545 ευρώ το κόστος μεταφοράς το χρόνο με μοτοσυκλέτα, συγκρινόμενο με το κόστος των 1.435 ευρώ του αυτοκινήτου, δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο των εξόδων!

Πηγή: ΑCEM

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ