fbpx

ΑΥΣΤΡΙΑ: Μεγάλος πλειστηριασμός κλασικών σκούτερ

Και στο τέλος έρχεται ο πλειστηριασμός…

Ακούγεται σαν αυτές τις ψεύτικες ιστορίες-μαϊμού οι οποίες αναδύονται που και που στην επικαιρότητα: μεγάλη ανέγγιχτη συλλογή με παλιά σκούτερ ανακαλύφθηκε… μόνο που αυτή τη φορά είναι αληθινή και ο πλειστηριασμός ολοκληρώθηκε.

Ο χώρος των κλασικών σκούτερ έχει αλλοπρόσαλλο κόσμο, με τις προθέσεις να διαφέρουν . Υπάρχει ο συλλέκτης, υπάρχει και ο μεγάλος συλλέκτης, αυτός που δεν έχει οικονομικό πρόβλημα, κι αυτός που μετράει και το τελευταίο ευρώ.

Υπάρχει αυτός που ασχολείται με το θέμα για να αυξάνει την προσωπική του συλλογή και να βελτιώνει το image του στον περίγυρό του κάνοντας φιγούρα, υπάρχει κι ο άλλος που το κάνει από ευχαρίστηση, κι από καθαρό πάθος για τα κλασικά σκούτερ. Υπάρχουν και οι ενδιάμεσοι συνδυασμοί βέβαια.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και οι εκμεταλλευτές του χώρου, όχι οι μηχανικοί ή οι έμποροι οι οποίοι ζουν από αυτή τη δραστηριότητα, αλλά κάποιοι που όντας σε κατάλληλες θέσεις και έχοντας περίτεχνα δημιουργημένες ιδιότητες, λειτουργούν σαν κερδοσκόποι.

Οι τελευταίοι, αγοράζουν όσο το δυνατόν πιο φθηνά και πουλάνε με το μεγαλύτερο κέρδος σε παθιασμένους θαυμαστές ή σε συλλέκτες. Αυτοί για παράδειγμα μπορεί να είναι ας πούμε πρόεδροι ή μέλη λεσχών και με αυτή την ιδιότητα να εμπορεύονται σκούτερ και σπάνια ανταλλακτικά, παρά να κάνουν το χόμπι τους, βγάζοντας πολλά χρήματα.

Έχει πολλές φυλές ο χώρος των κλασικών σκούτερ και όλοι μαζί γυρίζουμε – μιας και εμείς οι συντάκτες αποτελούμε κρίκο της διαδικασίας, αφού αναλύουμε, πληροφορούμε, εκπαιδεύουμε το κοινό – γύρω από το θέμα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και πάνω στο μοτίβο των “ανακαλύψεων ποσοτήτων σπάνιων παλιών σκούτερ και ανταλλακτικών” έγινε πριν από λίγες μέρες μια μεγάλη online δημοπρασία στην Βιέννη της Αυστρίας, με πάμπολλα αντικείμενα προς πώληση, που κυρίως είχαν να κάνουν με Lambretta, Vespa, αλλά και άλλα κλασικά σκούτερ.

Οι αρχικές τιμές του πλειστηριασμού ήταν τελείως τυπικές, με μια Lambretta TV 175 να ξεκινάει για παράδειγμα από τα 100 ευρώ και να καταλήγει να πουλιέται για μερικές χιλιάδες ευρώ.

Γιατί υπάρχουν εξαρτήματα, ανταλλακτικά και “κομμάτια” που είναι πολύτιμα, αξίζουν πολλά και ίσως και πάρα πολλά χρήματα. Όπως επίσης μπορεί να νομίζει κάποιος ότι αυτό που κατέχει είναι κάτι εξαιρετικά πολύτιμο και την πραγματικότητα να “πιάνει” στην αγορά των κλασικών πολύ λιγότερα απ’ ότι πιστεύει.

Ο πλειστηριασμός στην Βιέννη ήταν μια από αυτές τις ιστορίες που φαντάζουν ιδανικές.
Πολλά σκούτερ, πολλά ανταλλακτικά και εξαρτήματα που ανήκαν σε μια ιδιωτική συλλογή ενός δασκάλου κι ενός πρώην αντιπροσώπου της Lambretta στην Αυστρία.

Οι δυο τους ήθελαν να δημιουργήσουν ένα μουσείο με σκούτερ, κι όταν ο αντιπρόσωπος πέθανε, ο δάσκαλος όχι μόνο συνέχιζε να συλλέγει, αλλά και ανέλαβε την τακτοποίηση και την αποθήκευση ανταλλακτικών, κι έτσι σώθηκαν χιλιάδες παλιά ανταλλακτικά σε καλή κατάσταση (NOS όπως λέγονται).

Ο πλειστηριασμός της συλλογής περιλάμβανε αρκετά μοντέλα Lambretta από την πρώτη, μοντέλο Α, μέχρι τις Vega, DL και Jet.

Υπήρχαν επίσης εξαρτημάτα, αξεσουάρ, προσπέκτους, διακοσμητικά, σήματα, κι ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Υπήρχε επίσης μια Vespa GS και μια πολύ καλή Primavera. Τετρακόσια σαράντα “τεμάχια” πλειοδοτήθηκαν συνολικά και αξίζει να ρίξετε μια ματιά σε μερικά από αυτά.

Περισσότερες πληροφορίες: fahrzeuge.dorotheum.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ