fbpx

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ: ΣΚΟΥΤΕΡ-ΤΑΞΙ

Ηλεκτρικά και φθηνά

Γνωρίζαμε για τις ογκώδεις Honda Goldwing που λειτουργούν σαν “μοτο-ταξί” από το κέντρο προς το αεροδρόμιο και το ανάποδο της πόλης του Παρισιού μέχρι το κέντρο της πόλης. Από την πρώτη φορά που τις είδαμε μάλιστα γνωρίζαμε ότι η “δουλειά” μπορούσε να γίνει ευκολότερα και ταχύτερα με τη χρήση ενός σκούτερ. Κάτι που θα σκεφτόταν οποιοσδήποτε οδηγεί σκούτερ δηλαδή…

 Βελτιώνοντας τα ήδη άψογα μέσα μαζικής μεταφοράς στο Άμστερνταμ, μια εταιρία που ονομάζεται Hopper, προσφέρει τις υπηρεσίες ηλεκτρικών σκούτερ, ήδη από την 1η Οκτωβρίου του 2012. Η τιμή για την “σκουτερο-κούρσα” είναι μόλις 2,5 ευρώ, όσο δηλαδή κοστίζει μια διαδρομή με το τραμ ή το λεωφορείο. Η πληρωμή γίνεται είτε μετρητά, είτε με πιστωτική κάρτα.

Τα ηλεκτρικά scooter της εταιρίας Hopper κυκλοφορούν από τίς 08.00-20.00, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή στο κέντρο της πόλης και οι πελάτες μπορούν, είτε να τα σταματήσουν στο δρόμο, είτε να τηλεφωνήσουν, είτε να τα κλείσουν μέσω του ίντερνετ.

Μέχρι στιγμής η εταιρία διαθέτει 100 ηλεκτρικά σκούτερ, που έχουν αυτονομία 130 χιλιομέτρων με πλήρως φορτισμένη μπαταρία. Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας ο κ. Βeugels δήλωσε, ότι αν η επιχείρηση αποδειχθεί κερδοφόρα, θα επεκταθεί και στις πόλεις της Χάγης, του Ρότερνταμ και της Ουτρέχτης.

Ο Βeugels έχει υποστήριξη από ιδιωτικά και κρατικά κονδύλια, καθώς και την υποστήριξη του Δήμου της πόλης και τους ολλανδικούς σιδηρόδρομους. Τα μέσα μεταφοράς του Άμστερνταμ δεν έχουν πρόσβαση στα παλαιότερα – με στενότερους, πλακόστρωτους δρόμους – κομμάτια της πόλης όπου τα σκουτερο-ταξί μπορούν να κινηθούν πλέον, με το κοινό να αντιλαμβάνεται συν τω χρόνω ότι τα σκούτερ είναι πλέον “ένας νέο δημόσιο μέσο μεταφοράς”.

Λόγω του ότι είναι ηλεκτρικά και δεν πηγαίνουν παραπάνω από 25 χ.α.ω δεν υποχρεώνονται, ούτε ο αναβάτης, ούτε ο συνεπιβάτης να χρησιμοποιούν κράνος, σύμφωνα με τον ολλανδικό κώδικα οδικής κυκλοφορίας.