fbpx

VESPA 300 GTS/GTV: Ανάκληση για πρόβλημα στα φρένα

Ανάκληση για φρένα και οι Vespa

Βάσει της οδηγίας (A12/01727/20) που εκδόθηκε από την Yπηρεσία Rapid Alert (RAPEX) της Eυρωπαϊκής Ένωσης, ανακαλούνται μοντέλα Vespa GTS και Vespa GTV, με έτος κατασκευής το 2020, για πρόβλημα στα φρένα, το οποίο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση ατυχήματος και των τραυματισμό των επιβαινόντων.

Συγκεκριμένα, λόγω εσφαλμένης διαδικασίας γαλβανισμού με νικέλιο του ψευδαργύρου σε μέρη των σωληνώσεων των φρένων καθώς και στους συνδέσμους αυτών, ενδέχεται να έχει παγιδευτεί ποσότητα υδρογόνου στην πάστα επιμετάλλωσης, το οποίο απελευθερώνεται με τη μορφή φυσαλίδων εντός του υδραυλικού κυκλώματος πέδησης.

Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της διαδρομής στις μανέτες των φρένων, με ταυτόχρονη αύξηση των αποστάσεων φρεναρίσματος, προκαλώντας ατύχημα.

Η ανάκληση αυτή, που χαρακτηρίζεται ως “υψηλής σοβαρότητας” από το RAPEX, αφορά τα μοντέλα Vespa GTS 300 και Vespa GTV 300, με έτος κατασκευής το 2020.

Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων αυτών, αναμένεται να ειδοποιηθούν από την Piaggio, προκειμένου να προσέλθουν στα συνεργεία που θα τους υποδειχθούν, για την επιδιόρθωση του προβλήματος.

Η ανάκληση ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, τον Οκτώβριο του ’20 και έπειτα από έναν μήνα πέρασε στην Ευρώπη.

Ενεργοποιήθηκε αρχικά στην Ιταλία και μετά προχώρησαν σε ανακλήσεις και οι Γερμανία, Κροατία, Σλοβενία και Πολωνία.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανακοίνωση στην Ελλάδα για ανάκληση των παραπάνω Vespa , ενώ θα υπενθυμίσουμε ότι τον Νοέμβριο του 2020 είχε εκτελεστεί από την ελληνική αντιπροσωπεία πρόγραμμα ανάκλησης για 171 τρίτροχα σκούτερ της Piaggio – τα μοντέλα MP3 300 HPE, MP3 300 Yourban, MP3 350 και MP3 500 – για το ίδιο ακριβώς πρόβλημα.

(*Update: Λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση του παραπάνω άρθρου μας η Piaggio Hellas AE ανακοίνωσε στην Ελλάδα πρόγραμμα ανάκλησης σε 308 σκούτερ Vespa GTS-GTV 300 μοντέλων 2020 κατασκευής από τον Μάιο του 2020 μέχρι τον Οκτώβριο του 2020.

Το πρόβλημα προσδιορίζεται στα σωληνάκια των φρένων – πιθανή ατελής επεξεργασία γαλβανισμού των τερματικών τους – και στα εξουσιοδοτημένα συνεργεία της Piaggio σε όλη την Ελλάδα γίνεται αντικατάσταση υγρών φρένων και εξαέρωση ή και αντικατάσταση των σωλήνων των φρένων)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ