fbpx

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: 12+1 Tips για οδήγηση στη βροχή

Βροχή σημαίνει αυτομάτως… εγρήγορση

Ναι, φυσικά και γνωρίζουμε ότι η πιο εκνευριστική ευχή μετά το τέλους του καλοκαιριού είναι το “Καλό φθινόπωρο”, αλλά ακόμα χειρότερα το “Καλό χειμώνα”. Οι πρώτοι δέχονται τη δυσαρέσκεια, οι δεύτεροι την περιφρόνησή μας.

Όμως, που θα πάει, το καλοκαίρι θα φύγει, αυτό είναι σίγουρο και επίσης σύντομα θα αρχίσουν οι βροχές. Οι βροχές απαιτούν ειδικό χειρισμό του σκούτερ μας. Παραθέτουμε παρακάτω 12+1 συμβουλές, δεκατρία tips, που θα σας φανούν πολύ χρήσιμα.

Οι ουρανοί σκοτεινιάζουν, η βροχή έρχεται, οι σκουτερίστες προετοιμάζονται

1.  Αν δεν έχεις αδιάβροχο πήγαινε αγόρασε ένα σετ  Το συντομότερο. Δεν θα το μετανιώσεις ποτέ, αρκεί να το κουβαλάς μαζί σου…

2.  Προτίμησε τα διαιρούμενα αδιάβροχα, δηλαδή παντελόνι και μπουφάν ξεχωριστά, τα μονοκόμματα αδιάβροχα μπορεί να προστατεύουν καλύτερα στην περιοχή της μέσης αλλά είναι δύσχρηστα στη χρήση τους και πιάνουν μεγαλύτερο χώρο.

3.  Πριν φορέσεις τα αδιάβροχο, βάλε όλα τα μικροπράγματα που χρειάζεσαι (κλειδιά, πορτοφόλι, τσιγάρα, κ.λπ) κάτω από τη σέλα για να τα βρίσκεις ευκολότερα όταν τα χρειάζεσαι.

4. Ο έλεγχος της πίεσης των ελαστικών είναι κάτι που πρέπει να γίνεται συχνά. Κάθε βδομάδα για παράδειγμα, αφού τα ξεφούσκωτα λάστιχα επιρρεάζουν πολύ την οδική συμπεριφορά του σκούτερ.

Ένα ελαφρύ αδιάβροχο δύο τεμαχίων είναι προτιμότερο από ένα μονοκόματο

Ένα ελαφρύ αδιάβροχο δύο τεμαχίων είναι προτιμότερο από ένα μονοκόματο

5. Μαζί με τα αδιάβροχα που κουβαλάμε το φθινώπορο και το χειμώνα κάτω από τη σέλα, κι ένα ζευγάρι λαστιχένια γάντια μπορεί να φανούν χρήσιμα για να κρατάμε τα χέρια μας στεγνά. Όταν βρέχει πολύ τα φοράμε είτε πάνω από τα δερμάτινα (αν είναι μεγάλο μέγεθος) είτε μέσα από τα δερμάτινα για να μην μένουν τα χέρια μας βρεγμένα.

6. Μόλις αρχίσει η βροχή πρέπει προσέχεις ιδιαίτερα την πρόσφυση του δρόμου (πηγαίνεις πιο αργά) γιατί μέχρι να ξεπλυθεί η μόλυνση, η σκόνη, τα λάδια και τα κατάλοιπα καυσαερίων που υπάρχουν πάνω του γλιστράνε πολύ.

7. Δεν είναι καλή ιδέα να κινείσαι πίσω από ογκώδη οχήματα (φορτηγά, λεωφορεία) για να προστατεύεσαι από τη βροχή. Έχεις περιορισμένη ορατότητα και μικρή απόσταση για φρενάρισμα.

8. Παρότι ο δρόμος είναι βρεγμένος και έχει σχεδόν παντού ίδιο χρώμα οι ανιχνευτικές σου ικανότητες για λακκούβες, χυμένα λάδια/πετρέλαια δεν σταματούν ποτέ. Το αντίθετο μάλιστα. Πρέπει να είσαι διαρκώς σε εγρήγορση.

9. Λίγο υγρό σαπούνι χεριών στο εσωτερικό της ζελατίνας του κράνους λειτουργεί σαν αντιθαμβωτικό. Η θαμπωμένη ζελατίνα που δεν καθαρίζει είναι από τα πιο ενοχλητικά και επικίνδυνα συμπτώματα στη βροχή.

10. Όταν βρέχει μειώνουμε την ταχύτητα που κινούμαστε και σίγουρα δεν οδηγούμε στα όρια της πρόσφυσης ελαστικού και δρόμου. Φροντίζουμε να ξεκινάμε την πρωϊνή μας διαδρομή νωρίτερα έτσι ώστε να μην οδηγούμε με άγχος.

6

11. Σε σχέση με την οδήγηση στο στεγνό, στο βρεγμένο οδόστρωμα πρέπει να χρησιμοποιείς περισσότερο το πίσω φρένο, μαζί με το μπροστινό βεβαίως… το οποίο όμως θα μεταχειρίζεσαι με μπόλικο σεβασμό.

12. Αν τοποθετήσεις καινούργια λάστιχα το φθινόπωρο (πολύς κόσμος περιμένει τις πρώτες βροχές για να αλλάξει λάστιχα) θυμήσου ότι θέλουν στρώσιμο έτσι ώστε να καθαριστεί η ουσία που τα ψεκάζουν οι κατασκευαστές για λόγους συντήρησης για τουλάχιστον 50 χιλιόμετρα.Σε βρεγμένο δρόμο θα χρειαστείς περισσότερα χιλιόμετρα.

13.  Αν παρ’ όλα τα αδιάβροχα που φοράς βραχείς και κρυώνεις θυμήσου το παλιό κόλπο των μοτοσυκλετιστών με τις εφημερίδες. Τις βάζεις μέσα από τα ρούχα και τελειώνεις με την υγρασία και το κρύο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ