fbpx

Συμβουλές: 7 τρόποι για να μειώσετε την πιθανότητα ατυχήματος

7 βήματα για ασφαλέστερη οδήγηση

Όλοι γνωρίζουν ότι τα σκούτερ και γενικότερα τα δίτροχα είναι ο ταχύτερος, αλλά και ένας διασκεδαστικός τρόπος για να μετακινείται κάποιος μέσα στην πόλη. Επίσης όλοι γνωρίζουν ότι η οδήγησή τους εμπεριέχει κάποιους κινδύνους. Αναλύουμε εδώ επτά μυστικά που μειώνουν την πιθανότητα ατυχήματος.

Κακοσυντηρημένοι, κακοφτιαγμένοι δρόμοι χωρίς πρόσφυση, βρεγμένο οδόστρωμα που γλιστράει, οδηγοί αυτοκινήτων που δεν υπολογίζουν τα δίτροχα, επικίνδυνα σημεία και διασταυρώσεις, μποτιλιαρίσματα και εκνευρισμένοι χρήστες του δρόμου, ένα σωρό κίνδυνοι που απειλούν την ακεραιότητά μας καθώς οδηγούμε σκούτερ ή τη μοτοσυκλέτα μας σε καθημερινή βάση.

Ωστόσο, υπάρχουν διάφορα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε ώστε να είμαστε ασφαλείς όταν οδηγείτε. Επτά “χρυσές” συμβουλές μας βοηθούν να ανταπεξέλθουμε, να απομακρύνουμε πιθανούς κινδύνους και να αποφύγουμε την εμπλοκή σε τροχαίο ατύχημα.

Τηρείτε τους νόμους και τα όρια ταχύτητας

Σίγουρα στους περισσότερους αρέσει να επιταχύνουν το σκούτερ τους και να απολαμβάνουν την αίσθηση, βλέποντας το κοντέρ να σκαρφαλώνει προς τους μεγάλους αριθμούς. Από την άλλη, πρέπει να αντιστέκεστε στον πειρασμό όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς όσο πιο γρήγορα κινείστε, τόσο πιο δύσκολο είναι να αντιδράσετε με ασφάλεια σε ξαφνικούς κινδύνους.

Πρέπει να ακολουθείτε τα όρια ταχύτητας, ειδικά σε δευτερεύοντες, συνοικιακούς δρόμους, σε  κατοικημένες περιοχές, επικίνδυνες απότομες στροφές, σε δρόμους με κακή άσφαλτο, αλλά και στους αυτοκινητόδρομους.

Με αυτό τον τρόπο δίνετε περισσότερο χρόνο στον εαυτό σας να αντιδράσει σωστότερα στη δύσκολη στιγμή και να είναι πιο ασφαλής.

Παρακολουθήστε μια σχολή υψηλής οδήγησης

Και στην Ελλάδα πλέον υπάρχουν σχολές ασφαλούς οδήγησης, που είναι εξειδικευμένες και διδάσκουν πολύ περισσότερα από τις κοινές “σχολές οδήγησης”, έτσι ώστε να βελτιώσετε κατά πολύ τις ικανότητές σας.

Τα μαθήματα γίνονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή κλειστές πίστες από έμπειρους εκπαιδευτές οι οποίοι διδάσκουν την τέχνη της οδήγησης και διαρκούν συνήθως μία ή δύο ημέρες.

Είτε είστε καινούριος είτε έμπειρος αναβάτης, άνδρας ή γυναίκα, η παρακολούθηση τέτοιων μαθημάτων προηγμένης ασφάλειας συνιστάται ανεπιφύλακτα. Πέρα από τις ικανότητες των αναβατών που εξελίσσονται ή “ακονίζονται”, παρέχονται και πολύτιμες συμβουλές ασφαλείας που διδάσκουν τη σωστή συμπεριφορά και διορατικότητα που πρέπει να διαθέτει όποιος οδηγεί στο δρόμο.

Κρατήστε αποστάσεις από τα οχήματα

Οι σκουτερίστες και οι μοτοσυκλετιστές διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από τους οδηγούς αυτοκινήτων, αφού οι δεύτεροι καλύπτονται από ένα μεταλλικό κέλυφος που λειτουργεί προστατευτικά σε περίπτωση σύγκρουσης.

Ως γνωστόν οι αναβάτες δεν έχουν την ίδια προστασία, λόγω της φύσης και της κατασκευής ενός δίτροχου.

Ένας αναβάτης σκούτερ είναι πιο εκτεθειμένος σε τραυματισμούς… ανεξάρτητα από το ποιος φταίει και προκαλεί το ατύχημα.

Λόγω αυτού πρέπει να κρατάτε αποστάσεις από τα αυτοκίνητα κάθε φορά που οδηγείτε στο δρόμο. Πρέπει να ρυθμίζετε διαρκώς τη θέση σας πάνω στο δρόμο και να μην κινείστε κοντά ή ανάμεσα σε αυτοκίνητα. Πρέπει να μένετε μακριά τους, τηρώντας αυτές τις αποστάσεις που θα σας δώσουν την ευκαιρία είτε να φρενάρετε με ασφάλεια, είτε να ελιχθείτε με τέτοιο τρόπο ώστε να απομακρύνετε την πιθανότητα σύγκρουσης.

Διατηρείστε τη συγκέντρωσή σας όταν οδηγείτε

Δεν είναι λίγα τα ατυχήματα που συμβαίνουν επειδή κάποιοι δεν προσέχουν το δρόμο ή το τι συμβαίνει μπροστά τους καθώς οδηγούν. Αυτό είναι ένα κρίσιμο λάθος που πρέπει να αποφεύγεται όσο το δυνατόν περισσότερο.

Με το να είναι κάποιος ιδιαίτερα προσεκτικός και συγκεντρωμένος, μειώνει τις πιθανότητες να εμπλακεί σε τροχαίο, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάει ποτέ ότι άλλοι οδηγοί μπορεί είτε να μην τον βλέπουν ή ακόμα κι αν τον βλέπουν να τον αγνοούν!

Η καλύτερη τακτική είναι να έχετε μια πιο αμυντική προσέγγιση στην οδήγηση, διατηρώντας τα επίπεδα οξυδέρκειας και εγρήγορσης καθώς οδηγείτε το σκούτερ σας.

Όχι αλκοόλ και οδήγηση

Η κατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό με οδήγηση απαγορεύεται σε όλες τις χώρες του κόσμου, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να οδηγήσουμε δίτροχο όχημα.

Η οδήγηση μιας μοτοσυκλέτας κυρίως, αλλά ακόμα κι ενός “εύκολου, αυτόματου” σκούτερ απαιτεί άριστο συντονισμό, ισορροπία και λεπτούς χειρισμούς, οι οποίοι επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό μετά την κατανάλωση αλκοόλ.

Το αλκοόλ στο σύστημά μας μειώνει τους χρόνους αντίδρασης σε διάφορες καταστάσεις, αλλά και τη συνολική αντίληψη για το τι συμβαίνει μπροστά μας και πώς αυτό αντιμετωπίζεται.

Υπό την επήρεια του αλκοόλ αλλοιώνονται οι χειρισμοί και είναι πιο πιθανό να πάρουμε λανθασμένες αποφάσεις που μπορεί να καταλήξουν σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Συντηρείτε τακτικά και με συνέπεια το σκούτερ σας

Τα σκούτερ χρειάζονται τακτική και προσεκτική συντήρηση, όπως ακριβώς όλα τα οχήματα που κινούνται στο δρόμο.

Δεν είναι λίγοι οι αναβάτες που συχνά παραμελούν την συντήρηση για διάφορους λόγους, ενώ οφείλουν αντίθετα να δίνουν προτεραιότητα σε αυτό το θέμα, ελέγχοντας –  είτε προσωπικά (αν υπάρχουν οι κατάλληλες γνώσεις), είτε με τη βοήθεια ενός έμπειρου τεχνικού –  συγκεκριμένους βασικούς τομείς.

Ξεκινώντας από τα λάστιχα, τα φώτα και τα φλας, περνώντας αμέσως μετά σε φρένα, αναρτήσεις και τη λειτουργία κινητήρα, πέρα βεβαίως από την τακτική συντήρηση που προτείνει ο κατασκευαστής… κι εμείς προτείνουμε να ακολουθείτε ευλαβικά.

Υιοθετήστε μια νέα φιλοσοφία οδήγησης

Ενσωματώστε μέσα στην καθημερινή οδήγησή σας τη φιλοσοφία του “προσέχουμε για να έχουμε”, την ιδέα ότι είναι προτιμότερο να υποχωρούμε ελαφρώς, παρά να φορτίσουμε με ένταση τη στιγμή, την ώρα, τη μέρα, τη διαδρομή, ούτως ώστε να απολαμβάνουμε υγιείς για πολλά χρόνια την οδήγηση πάνω στο σκούτερ ή τη μοτοσυκλέτα μας.

Κρατάμε μια πιο συγκρατημένη στάση, προσπαθούμε να διατηρούμε μια πιο ήρεμη ψυχική κατάσταση και γινόμαστε πιο χαλαροί, κι όχι επιθετικοί-πιεστικοί-βιαστικοί στον τρόπο που οδηγούμε και φερόμαστε στους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου.

Αν χρειαστεί υποχωρούμε στον επικίνδυνο, επιθετικό, αγχωτικό οδηγό αυτοκινήτου, δεν τον προκαλούμε με κανένα τρόπο ή κίνηση. Τον αφήνουμε να φύγει από το δρόμο μας χωρίς να ρισκάρουμε να εμπλακούμε στο πρόβλημα που πιθανόν θα μας δημιουργήσει. Γινόμαστε πιο “ελαστικοί” και παρακολουθούμε την κατάσταση “κάνοντας ένα βήμα πίσω”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ