fbpx

ΙΣΤΟΡΙΑ: DICK SMART 2.007 (1967) Η ΤΑΙΝΙΑ!

Πετάει-πετάει η Βέσπα!

 Όταν λέμε “Dick Smart 2007”, η ταινία, εννοούμε Η ΤΑΙΝΙΑ. Όχι μια οποιαδήποτε ταινία έτσι; Ένα ιταλικό φιλμ του 1967, υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Franco Prosperi, όπου ο πρωταγωνιστής Richard Wyler παίζει έναν γόη, ρέμπελο, αλλά και ικανό κατάσκοπο, τον Dick Smart… αυτόν που οδηγούσε μια Vespa που πετούσε! ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΤΖΟΥΛΑΤΟΣ

To απίστευτο κατασκεύασμα του Dick Smart στο μουσείο της Piaggio στην Ιταλία

To απίστευτο κατασκεύασμα του Dick Smart στο μουσείο της Piaggio στην Ιταλία

Ο Dick Smart δουλεύει για την CIA, όπως και η συμπρωταγωνίστρια του Vespa! Με την προοπτική αμοιβής ενός εκατομμυρίου δολαρίων, ψάχνει να βρει, όχι έναν-ούτε δύο, αλλά πέντε (!) πυρηνικούς επιστήμονες που έχουν απαχθεί από διάφορες χώρες του κόσμου. Απ’ ότι δείχνουν τα πράγματα κάποιος τους έχει απαγάγει και τους έχει βάλει να δουλέψουν στη δημιουργία μιας ατομικής βόμβας. Δουλειά του Dick (“Ντίκ” στην αγγλική αργκό σημαίνει κάτι όχι ιδιαίτερα κολακευτικό) είναι να ανακαλύψει τα σχέδια του αφεντικού τους και να τα εμποδίσει.

Ο Dick Smart (όχι 007, αλλά) 2007 ανακαλύπτει την εγκληματική συμμορία της οποίας αρχηγός είναι η Lady Lister που έχει εφεύρει μια μέθοδο που μετατρέπει τον άνθρακα σε διαμάντια, μετά από ελεγχόμενη ατομική έκρηξη. Η έρευνα του Smart τον οδηγεί στο Ρίο, μαζί με την όμορφη θηλυκή βοηθό-κούκλα, ηθοποιό, Margaret Lee. Η ταινία ωχριά μπροστά στον Τζέιμς Μπόντ της εποχής, αλλά σε σχέση με τις αντίστοιχες κατασκοπευτικές ταινίες δεύτερης διαλογής, δεν τα πηγαίνει κι άσχημα.

Απ’ ότι φαίνεται η ταινία του Prosperi είχε αρκετά μεγάλη χρηματοδότηση, τόση που να επέτρεψε να γίνουν διάφορα αληθοφανή σταντ για παράδειγμα. Oι εκρήξεις και οι πυροβολισμοί και οι σκηνές πάλης μεταξύ αντιπάλων εμπεριέχουν και χιούμορ, ενώ ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία πέρα από τον Dick και τη σέξι Margaret Lee (όλοι μιλούν ιταλικά φυσικά), είναι η πρωταγωνίστρια Vespa του φιλμ.

 

Η Vespa του “Dick Smart 2007” δεν είναι, καθόλου μα καθόλου, μια κοινή Vespa, αλλά μια “ελικόπτερο-Βεσπα” που συγχρόνως όμως μπορεί να κινείται πάνω και κάτω από τη θάλασσα! Το απόλυτο σκούτερ με λίγα λόγια, τέλειο. Αν υπήρχε τέτοια Vespa, αυτό που λέμε “πετάγομαι για μερικές δουλειές στο κέντρο” θα γινόταν πραγματικότητα.

Το μοναδικό αυτό σκούτερ-κινηματογραφικός αστέρας, υπάρχει σήμερα σαν έκθεμα στο Μουσείο της Piaggio στην Pontedera. Ήταν ένα πρότζεκτ που δημιουργήθηκε από την Piaggio σε συνεργασία με την βρετανική εταιρία Alpha Willis και πρόκειται για μια Vespa 180 Super Sport, που έχει μετατραπεί σε ένα δημιούργημα με πόρτες, έλικες, ουρά, ακόμα και οθόνη/τηλεόραση κάτω από το τιμόνι. Η τεράστια επιγραφή στο πλάι “Vespa”, λειτουργεί φυσικά σαν διαφήμιση.

Η "Βέσπα" πετάει πάνω από το Ριο Ντε Τζανέιρο

Η “Βέσπα” πετάει πάνω από το Ριο Ντε Τζανέιρο

Την ειδική αυτή Vespa κατασκεύασε η Piaggio για λογαριασμό της ταινίας

Την ειδική αυτή Vespa κατασκεύασε η Piaggio για λογαριασμό της ταινίας

Στο βιντεάκι που έχουμε ενσωματώσει σε αυτό το άρθρο θα απολαύσετε το ιπτάμενο (δήθεν) βεσπάκι, να αρχίσει να τρέχει-τροχοδρομεί στον διάδρομο και ξαφνικά στο επόμενο πλάνο να “μετατρέπεται” σε ένα ελαφρύ ελικόπτερο να απογειώνεται. Καμία σχέση με τη Vespa, αλλά ας είναι καλά τα σπέσιαλ εφέ.

Παρακολουθήστε κορυφαίες στιγμές του βίντεο στα εξής σημεία:

  • Στο 0.4′, στην αρχή, η Vespa κατεβαίνει από ένα μεταγωγικό αεροπλάνο και ίσα-ίσα να τα καταφέρνει να μην πέσει, αφού η ουρά του είναι τεράστια και η κατανομή βάρους της κατασκευής, προβληματική.
  • Στο 1′,19”, οι αστυνομικοί πάνω στις Harley πέφτουν από το ωστικό κύμα της Vespa, που περνάει με τελική μπροστά τους και αμέσως μετά προσέξτε πόσες ταλαντώσεις παρουσιάζει η Βέσπα στην ευθεία.
  • Στο 2′.10” θαυμάστε το πορτμπαγκάζ που ανοίγει και αποκαλύπτονται οι έλικες, αλλά κυρίως το μέγεθος του διακόπτη που μετατρέπει τη Βέσπα σε ελικόπτερο.
  • Στο 2′.48” θα μείνουμε όλοι με ανοιχτό το στόμα από το μέγεθος του κινητού τηλεφώνου του Dick. Αυτές ήταν εποχές… δεν έχανες με τίποτα το κινητό σου.
  • Στο 3′.10” προσέξτε πόσο καπνό βγάζει, από άκαυστο διχρονόλαδο η σούπερ κατασκευή. Τεχνολογία-τεχνολογία, ελικόπτερα-ξε ελικόπτερα, αλλά ο καπνός-καπνός.
  • Στο 6′,0” αφού πρώτα η Vespa έχει γίνει υποβρύχιο και φτάνει την άμοιρη κοπέλα που προσπαθούν να την πνίξουν, από το ρύγχος της Bέσπας εμφανίζεται ένας κόφτης (!) που κόβει τις αλυσίδες που την κρατούν στον βυθό για να πνιγεί…
  • Στο 8′.02” ο τύπος, ο Ντίκ, όχι μόνο έχει ρίξει βόμβες και έχει σκοτώσει όλους τους “κακούς” πετώντας από πάνω τους αλλά προσέξτε τι κάνει: Οδηγεί με το ένα χέρι στο τιμόνι και με το άλλο χέρι μιλάει στο “κινητό”, το “τούβλο” δηλαδή, με το οποίο επικοινωνεί με την γκόμενα της ταινίας. Άσε μάλιστα που δεν φοράει κράνος…

Δείτε την βέσπα του Ντίκ Σμάρτ στο μουσείο της Vespa στην Pontedera της Ιταλίας στο 4.42”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ