fbpx

Παγκόσμιες Πωλήσεις 2τροχων 2021: Ποια εταιρία είναι Νο1 στον κόσμο;

Τοp 10 εταιριών, σε παγκόσμιο επίπεδο πωλήσεων δίτροχων

Νούμερο ένα σε πωλήσεις δίτροχων και τρίτροχων μοτοσυκλετών και σκούτερ σε διεθνές επίπεδο το 2021 είναι λοιπόν… η Honda, η οποία κατέχει σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων πωλήσεων δικύκλων. Πίσω της, όμως, ποιες εταιρίες βρίσκονται; Ποιοι κατασκευαστές απαρτίζουν το Παγκόσμιο Top 10 στο χώρο των δύο τροχών;

Τους πρώτους εννέα μήνες του 2021, η παγκόσμια βιομηχανία μοτοσυκλετών έδειξε σαφέστατη πρόθεση να ανέβει, να αυξήσει τις πωλήσεις της, να ανοίξει γκάζι, ειδικά μετά από τον όγκο των πωλήσεων που χάθηκε την προηγούμενη χρονιά λόγω Covid.

H Ηοnda ήταν η Νο1 εταιρία στον κόσμο για το 2021

Παρότι αθροιστικά οι αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από το επίπεδο της προ Covid εποχής, στην Ευρώπη – που γενικά είναι πιο εύρωστη οικονομικά από πολλές αγορές του κόσμου – η αγορά βρίσκεται στα πάνω της σημειώνοντας αυξήσεις.

Αναλυτές των αγορών εκτιμούν ότι ρεκόρ πωλήσεων στον κλάδο των δύο τροχών θα σημειωθεί ξανά το επόμενο έτος, αφού το 2022 – εκτός απροόπτου – θα συνεχίσει κανονικότατα την ανοδική πορεία που είχε σημειωθεί τα τελευταία 5 χρόνια παγκοσμίως.

H ινδική Hero Motors ήταν τρίτη σε πωλήσεις διεθνώς

Εξετάζοντας κατά περίπτωση τις επιδόσεις που εμφανίζει ο κάθε κατασκευαστής ξεχωριστά, γίνεται σαφές πως η τάση του καθενός είναι πολύ διαφορετική και σχετίζεται με πολλούς παράγοντες: από τα ανεβοκατεβάσματα της αγοράς κάθε χώρας, για παράδειγμα, τις δυνατότητες παραγωγής του καθενός, τις σωστές παραγγελίες σύμφωνα με τη ζήτηση, τις έγκυρες παραλαβές μοτοσυκλετών και σκούτερ στα καταστήματα, το αν και κατά πόσον ο κατασκευαστής διαθέτει ηλεκτρικά σκούτερ, αλλά και τη διαθεσιμότητα πρώτων υλών και ποιος τις παίρνει πρώτος και ποιος τελευταίος.

Παραδείγματος χάρη, την ελληνική αγορά είναι σίγουρο πως αν οι αντιπροσωπείες είχαν μεγαλύτερη διαθεσιμότητα συγκεκριμένων μοντέλων στις εκθέσεις τους – έτσι ώστε να είναι ετοιμοπαράδοτα – οι πωλήσεις τους θα ήταν κατά πολύ υψηλότερες.

H Yamaha, με 3,0 εκατομμύρια πωλήσεις ήταν στην 4η θέση

Ηγέτης στην παγκόσμια αγορά είναι –με διαφορά– η Honda όπως είπαμε στον πρόλογο. Ο Ιάπωνας κατασκευαστής κυριάρχησε για άλλη μια φορά στο χώρο των δυο τροχών, κατακτώντας περίπου το ένα τρίτο των πωλήσεων!

Τους πρώτους εννέα μήνες του 2021, οι παγκόσμιες πωλήσεις της Honda ανήλθαν σε 12,4 εκατομμύρια μονάδες, αυξημένες δηλαδή κατά 14,8% σε σχέση με το 2020, αλλά μειωμένες κατά 5,0% σε σχέση με το 2019.

Στη δεύτερη θέση ήταν η – άγνωστη στην Ελλάδα και την Ευρώπη – Yadea, μια εταιρία στην οποία αφιερώσαμε ειδικό άρθρο, αναγνωρίζοντας το δυναμικό της.

Πρόκειται για μια επαναστατική κινεζική κατασκευάστρια ηλεκτρικών σκούτερ και οχημάτων γενικότερα, η οποία τα έχει πάει περίφημα κυρίως χάρη στην άνθηση της κινεζικής αγοράς για ηλεκτρικά οχήματα.

Yadea-Aποκλειστικά ηλεκτρικά σκούτερ

Μιας και στην Κίνα εδώ και χρόνια επιδοτούνται τα ηλεκτρικά σκούτερ από το κράτος, η Yadea εμφανίζεται ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρία στον κλάδο, φτάνοντας τα 4,8 εκατομμύρια πωλήσεις ηλεκτρονικών σκούτερ από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021.

Στην τρίτη θέση βρέθηκε η ινδική Hero Motor με 3,77 εκατομμύρια μονάδες και αύξηση μόλις +0,6% από πέρσι, ακολουθούμενη από τη Yamaha, με 3,0 εκατομμύρια που βρίσκεται στην 4η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του +15,6%.

H ινδική Bajaj βρέθηκε στην 6η θέση παγκοσμίως

Με μεγάλη διαφορά, στην πέμπτη θέση βρίσκεται η – τι άλλο; – ινδική Bajaj Auto με 1,84 εκατομμύρια (+13,7%) υπό την επίθεση της 6ης, της… ινδικής ανταγωνίστριας TVS Motor με 1,75 εκατ. (+15,7%).

Στην έβδομη θέση κατατάσσεται η Suzuki, που ανακάμπτει γρήγορα, με 1,13 εκατομμύρια, σημειώνοντας μεγάλη αύξηση της τάξης του +26,4%, ακολουθούμενη από την κινεζική Haojue με 1,0 εκατομμύρια (+33,4%) και την Zonghshen με 938.000 (+12,0%).

H Niu ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη όλων

Τη 10η θέση στην κατάταξη κατέκτησε η κινεζική Niu, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξειδικευμένη εταιρία μετά την Yadea στα ηλεκτρικά σκούτερ με 804.000 πωλήσεις.

Καθώς οι πωλήσεις της αυξάνονται κατά +77,5%, η Niu είναι επίσης η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μάρκα μεταξύ των κορυφαίων δέκα πρώτων εταιριών στον κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ