fbpx

Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΑΓΟΡΑ ΣΚΟΥΤΕΡ ΚΑΙ ΤΑΣΕΙΣ

Φθηνά, οικονομικά σκούτερ και τοπικισμός

 Παραδοσιακά περιφρονούσαν τα σκούτερ οι Βρετανοί δικυκλιστές. Δεν εμφανίζονταν επί σειρά ετών στις κορυφαίες πωλήσεις της χώρας, αφού scooter για τους κατοίκους της Γηραιάς Αλβιώνας σήμαινε αυτόματα Vespa ή Lambretta της δεκαετία του ’50-’60. Τα πράγματα όμως έχουν αρχίσει να αλλάζουν.

Aς υποθέσουμε λοιπόν ότι η βρετανική αγορά δικύκλων δεν έχει πληγεί από την κρίση, όσο τουλάχιστον η ελληνική αγορά. Κρίση εμείς, μικρότερη κρίση οι Εγγλέζοι, έτσι δεν είναι; Που να δείτε λοιπόν τι δίκυκλα προτιμούν οι συνάδελφοι της “νήσου”… Mπροστά τους εμείς είμαστε μια καθ’ όλα “πλούσια αγορά”.

Honda Vision 110

Honda Vision 110

Αυτό που είναι ευρύτερα γνωστό στους Έλληνες είναι ότι οι Σκωτσέζοι είναι τσιγκούνηδες. Αυτός όμως είναι ένας μύθος που έχει δημιουργηθεί και επαναλαμβάνεται από τους “αρχιτσιγκούνηδες”, που δεν είναι άλλοι από τους ίδιους τους… Εγγλέζους. Η “οικονομία” που κάνουν απλώνεται σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους, ασχέτως της οικονομικής τους κατάστασης. Πλούσιοι ή φτωχοί, οι Βρετανοί δεν φημίζονται για την απλοχεριά τους, το αντίθετο.

Αυτό αποτυπώνεται και στις πωλήσεις των δίτροχων τους, για παράδειγμα του 2012. Μπορεί να μην βγήκε πρώτο, αλλά κατετάγη δεύτερο στις κορυφαίες πωλήσεις της Μεγάλης Βρετανίας της χρονιάς που πέρασε, το οικονομικότερο, το best seller της Ευρώπης το Honda PCX 125 idle stop. Πρώτο ήταν ένα “μοτοσυκλετάκι”, το επίσης οικονομικό και σε αγορά, αλλά και σε χρήση, το Honda CBF 125.

Honda PCX 125

Honda PCX 125

Πέμπτο σε πωλήσεις το 2012 στη Μ. Βρετανία κατέφθασε το – επίσης οικονομικό – Honda Vision 110, μπροστά βέβαια από το… ακριβό και ενεργοβόρο, αλλά “πλήρως βρετανικό” Triumph Tiger 1200 Explorer. Εκεί εμφανίζεται ο τοπικισμός των Άγγλων, που επιτέλους με το συγκεκριμένο μοντέλο απέκτησαν το δικό τους “ΒΜW R1200GS” και το τίμησαν δεόντως.

“Φτηνά-φτηνά, αλλά και τα ντόπια μηχανάκια να μην τα ξεχνάμε” είναι σαν να δηλώνουν οι καταναλωτές. Η εξαφανισμένη πλέον πάλαι ποτέ κορυφαία βιομηχανία μοτοσυκλετών του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει συρρικνωθεί σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Αν η Triumph έφτιαχνε και σκούτερ τότε να δείτε τι θα γινόταν…

Yamaha Vity 125

Yamaha Vity 125

Στην 8η και 9η θέση έχουμε δύο ακόμα μοντέλα σκούτερ. Το 50άρι V-Clic της Peugeot και το Yamaha Vity 125, που επιβεβαιώνουν αυτό που λέμε εξ αρχής: η οικονομία, ακόμα κι όταν έρχεται από ένα “υποτονικό” 50άρι είναι αυτό που εκφράζει τους Βρετανούς αγοραστικά.

 Κορυφαία μοντέλα στην Μ. Βρετανία το 2012.

1. HONDA CBF125
2. HONDA PCX 125
3. YAMAHA YBR125
4. YAMAHA YZF-R125
5. HONDA VISION 110
6. TRIUMPH TIGER 1200 EXPLORER
7. HONDA CBR1000R / A
8. PEUGEOT V-CLIC 50
9. YAMAHA VITY125
10. HONDA CBR125R

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ