fbpx

Ιταλία 2022: Η αγορά ηλεκτρικών δίτροχων-τετράτροχων στο +59%!

Φορτσάρει στην Ιταλία η ηλεκτροκίνηση

Για μια ακόμα χρονιά, το 2022, συνεχίστηκε η κατακόρυφη αύξηση των ταξινομήσεων σκούτερ κυρίως, αλλά και μοτοποδηλάτων, μοτοσυκλετών και μικρών τετράτροχων, με ηλεκτρικούς κινητήρες – μηδενικών ρύπων στην Ιταλία. Η αύξηση πωλήσεων/ταξινομήσεων κατέγραψε ένα εντυπωσιακό +59% σε σχέση με το 2021!

Η έκρηξη της αγοράς των ηλεκτροκίνητων δίτροχων ιδιαίτερα για τα σκούτερ, τα μοτοποδήλατα, τις μοτοσυκλέτες, αλλά και τα τετράτροχα microcar (που οδηγούνται με δίπλωμα μοτοποδηλάτου ή μοτοσυκλέτας, L6e και L7e), συνεχίζεται αμείωτη στην Ιταλία.

Όπως αναφέρθηκε στην τελευταία έκθεση του ιταλικού φορέα καταγραφής των ταξινομήσεων, ο κλάδος έχει πράγματι καταγράψει μια δυναμική, σταθερή αύξηση πωλήσεων το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με παραπάνω από 23.300 ταξινομήσεις!

Όπως είναι φυσικό, το ποσοστό αυτό ευνοήθηκε από τη σημαντική κρατική επιδότηση, που ανανεώθηκε και για το 2023, και τη σχεδόν παράλληλη αύξηση των υποδομών φόρτισης των ηλεκτρικών δίτροχων και τετράτροχων.

Αναλύοντας λεπτομερέστερα τις κατηγορίες των ηλεκτροκίνητων δίτροχων, προκύπτει ότι τα μοτοποδήλατα έχουν σημειώσει αύξηση πάνω από +53% σε σύγκριση με το 2021, με 5.904 μονάδες να ταξινομούνται το 2022, ενώ τα σκούτερ πέτυχαν αύξηση πωλήσεων +57%, με 9.896 ταξινομήσεις.

Λιγότερο εντυπωσιακή ήταν η αύξηση της κατηγορίας των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, με 540 πωλήσεις, γράφοντας ένα θετικό κατά τ’ άλλα +7,5%.

Αντίθετα, πολύ μεγάλη ήταν η αύξηση των πωλήσεων των μικρών ηλεκτρικών τετράτροχων (microcar) με 7.043 οχήματα να ταξινομούνται το ’22, σημειώνοντας αύξηση 74,1%!

Όσον αφορά τις πωλήσεις στην ιταλική επικράτεια, η Ρώμη, το Μιλάνο και το Τρέντο ήταν, με αυτή τη σειρά, οι πόλεις με τη μεγαλύτερη απορρόφηση ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ η Κατάνια και το Παλέρμο ήταν οι επαρχίες όπου η αγορά αναπτύχθηκε περισσότερο σε σχέση με το 2021.

Το Τορίνο, από την άλλη, ήταν η πόλη όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη ποσοστιαία ανάπτυξη στην κατηγορία ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, μπροστά από τη Φλωρεντία και το Παλέρμο, ενώ στην κατηγορία των μοτοποδηλάτων η Κατάνια, το Μπέργκαμο και το Τρέντο διέπρεψαν.

Η κατηγορία της ηλεκτροκίνησης είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη του χώρου, κάτι που σηματοδοτεί όχι μόνο την προθυμία των καταναλωτών, αλλά και την προσφορά των εταιριών που παράγουν ολοένα και πιο καινοτόμα και χρηστικά οχήματα.

Σήμερα τα ηλεκτρικά σκούτερ, μοτοσυκλέτες, μοτοποδήλατα και microcars αντιπροσωπεύουν λίγο πάνω από το 8% της συνολικής αγοράς δικύκλων/ATV και τετράτροχων, ποσοστό που, αν και φαντάζει μικρό, καθιστά την Ιταλία ηγέτη στις πωλήσεις και στην παραγωγή στην Ευρώπη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ