fbpx

ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΣΚΟΥΤΕΡ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ;

Πληθώρα, αφθονία και… Κίνα

Πόσες κατασκευάστριες εταιρίες σκούτερ δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά; Πολλές. Πόσες έρχονται από την Ευρώπη και πόσες από την Ασία; Λίγες από την Ευρώπη και πολλές περισσότερες από την  Ασία. Ποιές είναι οι περισσότερες; Οι Κινεζικές. Αυτά και άλλα πολλά απαντά το άρθρο που ακολουθεί.

Κατασκευασμένο στην Κίνα, σχεδιασμένο από Ευρωπαίους, με έδρα στην Ευρώπη

Διαβάστε προσεκτικά για να ξέρετε τι θα πείτε στην επόμενη συζήτηση με τους φίλους σας. Απομνημονεύστε αριθμούς για να μπορείτε να πείτε την “άχρηστη εγκυκλοπαιδική πληροφορία της ημέρας”. Από την άλλη καταχωρήστε τα νούμερα στο μυαλό σας και τακτοποιήστε τη σκέψη σας όσον αφορά στο μέλλον των σκούτερ.
Εβδομήντα (70) εταιρίες σκούτερ από την Κίνα δραστηριοποιούνται είτε περισσότερο-είτε λιγότερο στη σημερινή ελληνική αγορά. Το “εβδομήντα” είναι ένα νούμερο που εντυπωσιάζει, αφού όλες μαζί οι εταιρίες από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου είναι μόλις… 26! Ούτε το ένα τρίτο δηλαδή.
Οι 26 αυτές εταιρίες βέβαια αυτές αποκομίζουν την πλειοψηφία των πωλήσεων, αλλά για σκεφτείτε τι επιφυλάσσει το μέλλον για τις άλλες 70. Ένα μεγάλο παλιρροϊκό κύμα κινεζικών μοντέλων, που θα γίνονται ολοένα και καλύτερα, ομορφότερα, πιο αξιόπιστα, ταχύτερα, αλλά βεβαίως και ακριβότερα, αφού για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι απαιτούν μεγαλύτερες επενδύσεις, που μεταφέρονται ως “αυξημένη τελική τιμή” στον καταναλωτή.
Οι Κινέζοι το γνωρίζουν αυτό, ξέρουν ότι το μεγάλο τους στοίχημα βρίσκεται στον έλεγχο παραγωγής, στην ολοένα βελτιούμενη ποιότητα, χωρίς να αυξάνεται δυσανάλογα η τιμή αγοράς λιανικής. Οι τιμές των κινεζικών προϊόντων με κινεζικό όνομα πρέπει να είναι χαμηλότερες των ανταγωνιστών, έτσι ώστε να διατηρείται το παραδοσιακό πλεονέκτημα σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη.

Τα σκούτερ από την Ταϊβάν έχουν κατακτήσει πολύ υψηλά στάνταρ ποιότητας

Από την άλλη δεν είναι λίγες οι ευρωπαϊκές, ιαπωνικές, και λοιπές εταιρίες που έχουν φτιάξει εργοστάσια στην Κίνα για να κατασκευάζουν φθηνότερα σκούτερ. Εταιρίες όπως η Honda, Piaggio,  Peugeot, SYM, Kymco, κ.λπ. έχουν τα δικά τους εργοστάσια στην Κίνα, ενώ άλλες εταιρίες κατασκευάζουν το μεγαλύτερο μέρος των εξαρτημάτων τους εκεί (Garelli, Generic, Nipponia, κ.λπ.) ασχολούμενες κυρίως με το design, τον έλεγχο και την τήρηση των ποιοτικών στάνταρ που ορίζουν.
Αν τα παραπάνω ακούγονται κάπως περίεργα σε κάποιους, τότε θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η τεραστίων δυνατοτήτων, αχανής παραγωγική δύναμη που λέγεται Κίνα, αυτός ο ολοένα ισχυρότερος γίγας του παγκόσμιου στερεώματος, προμηθεύει εδώ και χρόνια με πολλά εξαρτήματα και κωδικούς ανταλλακτικών, ακόμα και εταιρίες υψηλού πρεστίζ όπως για παράδειγμα η Harley-Davidson και η BMW.

Η Piaggio είναι η κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρία σκούτερ και μια από τις πρώτες στον κόσμο

Νέες χώρες που εισέρχονται στο χώρο σαν κατασκευαστικές δυνάμεις είναι η Ινδία (πχ. η Honda έχει εκεί 3 εργοστάσια), το Βιετνάμ, η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία, αφού οι πολυεθνικές εταιρίες κατασκευής σκούτερ και μοτοσυκλετών δεν σταματούν ποτέ να επιλέγουν χώρες με αγορές που μπορούν να τους προσφέρουν αύξηση πωλήσεις και φθηνό εργατικό δυναμικό.
Πάμε να δούμε λοιπόν τις χώρες όπου έχουν την έδρα τους οι κατασκευάστριες εταιρίες σκούτερ, που εμφανίζονται στην ελληνική αγορά… για να μαθαίνουν οι νεώτεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι.
EΛΛΑΔΑ: NIPPONIA
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: BMW
ΓΑΛΛΙΑ: PEUGEOT
ΙΑΠΩΝΙΑ: HONDA, YAMAHA, SUZUKI
ΙΤΑΛΙΑ: PIAGGIO, APRILIA, VESPA, GILERA, QUADRO, ΒΕΤΑ, GARELLI
ΑΥΣΤΡΙΑ: GENERIC
ΙΣΠΑΝΙΑ: DERBI, RIEJU
ΤΑΪΒΑΝ: SYM, KYMCO, AEON, PGO, ΤGB
N. KOPEA: DAELIM, HYOSUNG
Σημειώστε εδώ ένα συνηθισμένο λάθος που γίνεται με την Kymco, αφού μερικοί νομίζουν, λόγω του “Κ” και του “Κιμ” στο όνομά της, νομίζουν ότι πρόκειται για Κορεατική εταιρία (το Κιμ είναι το πιο συνηθισμένο επώνυμο στην Κορέα). Ένα ακόμα λάθος αφορά στην προέλευση των Modenas, τα οποία κατασκευάζονται στη Μαλαισία.

Ακολουθεί η μακριά λίστα των Κινεζικών εταιριών που διατίθενται στην ελληνική αγορά σκούτερ.
SHINERAY, SKYJET, LIFAN, XINGYUE, LONCIΝ, YINXIA, XGJA, ZONGSHEN, ZHONGNE, LINGYU, KENBO, KENOS, DAYANG,  QIANJIA, JIANSHE, YINXIANG, SKY TEAM, KAIT, LINHAI, XGJAO, KAISAR, EAGLE MOTORSPO, HAOJIN, BAOTIAN, ASTRA, HONGZH, QJIANG, LONCIN, SONIC/HAOLON, ZHONGNENG, BASHAN/PANTHER,  PANY, DAFIER/ZETA, BUYANG, LINGTIA, YUKI/ARORA, XINGYU, TAIZHOU, SHANYANG, SINO-HO, JONWAY, XMOTOS, LONGJIA, CHEETA, SOKON, BUYANG, RAMZEY, GUOC, HONLIN, ACCESS MOTOR, BOOM, ERIDER/VESPINO,  JMSTAR, DIHAO, DAFIER, SINSKI, YUAN, GEELY, MIKILON, FUXIN, YONGKANG GOLDEN, JYG, ACCESS, HEALTH, STILIO, SONIK/HAOLON, LUOYANG