fbpx

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τα επαγγελματικά σκούτερ της αγοράς

Εργαζόμενα σκούτερ

Είναι δίτροχα, είναι σκούτερ, είναι επαγγελματικά. Εννέα μοντέλα ειδικά σχεδιασμένα για καθημερινή σκληρή επαγγελματική χρήση, από τέσσερις εταιρίες του χώρου, το καθένα με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Ανέκαθεν οι επαγγελματίες μεταφορείς-διανομείς αποτελούσαν έναν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της αγοράς. Προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες τους συχνά υπερέβαλαν, οδηγώντας ακατάλληλα δίτροχα που δεν είχαν φτιαχτεί για τέτοια χρήση.

Στην ελληνική αγορά, το μεγαλύτερο βάρος είχαν επωμισθεί τα παπιά και πολλές φορές οι πατέντες, τα κόψε-ράψε-βίδωσε, δημιουργούσαν σύνολα που προσπαθούσαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των επαγγελματιών –  άλλοτε με μεγαλύτερη άλλοτε με μικρότερη επιτυχία. Και μετά ήρθαν τα σκούτερ….

Τα σκούτερ είναι πιο εύχρηστα από τα παπιά στην επαγγελματική χρήση γιατί δεν απαιτούν αλλαγές ταχυτήτων και κυρίως επειδή αφήνουν τα πόδια του αναβάτη ελεύθερα, αφού τα φρένα είναι και τα δύο στο τιμόνι. Επίσης, έχουν το  σημαντικό πλεονέκτημα του παραπανίσιου χώρου στο δάπεδο, για μεταφορά βαρύτερων αντικειμένων.

Όπως και να έχει, υπάρχουν εταιρίες σκούτερ που ασχολούνται με το θέμα εδώ και χρόνια, προσφέροντας ειδικά σχεδιασμένα μοντέλα, μερικά από τα οποία διατίθενται και στην ελληνική αγορά.

Daytona Cargo 125i

To best seller και δημοφιλέστερο επαγγελματικό σκούτερ της ελληνικής αγοράς, με χαρακτηριστική την πίσω σέλα που αναδιπλώνεται για να αποκαλύψει έναν επίπεδο χώρο φόρτωσης.

Διαθέτει χαμηλό ύψος σέλας και μεγάλο, χρησιμότατο επίπεδο δάπεδο που κουβαλάει ογκώδη φορτία και μάλιστα στο κέντρο του σκούτερ. Οι μικροί τροχοί προσφέρουν εδώ γρήγορες αντιδράσεις, μικρή ακτίνα στροφής και εύκολη χρήση.

Τα δυο αμορτισέρ πίσω είναι ενισχυμένα – για να αντέχουν βάρη, το ίδιο και οι αλουμινένιες ζάντες (10 ιντσών) και το πλαίσιο.

Ο κινητήρας είναι τετράχρονος 125 cc, αερόψυκτος με 1ΕΕΚ, 2 βαλβίδες και απόδοσή 8,5 ίππων.

Τιμή Daytona Cargo 125i: 1.695 ευρώ.

Περισσότερες πληροφορίες: Γκοργκόλης ΑΕ, Θησέως 309, Αθήνα, τηλ: 210 9403880, www.daytonamotors.gr

Kymco Agility Carry 125i CBS

Η πιο πρόσφατη είσοδος στον χώρο των επαγγελματικών σκούτερ για μικρομεταφορές διαθέτει όλα τα στοιχεία που το κάνουν ιδιαίτερα χρήσιμο και αποτελεσματικό.

Σχάρα μπροστά, σχάρα πίσω, χώρος κάτω από τη σέλα και τσάντα εγγράφων-φακέλων στην ποδιά.

Σαν βάση για τη δημιουργία του Kymco Agility Carry 125i CBS έχει χρησιμοποιηθεί το γνωστό Agility με τετράχρονο κινητήρα και ψεκασμό, που αποδίδει 9,8 ίππους στις 8.500 rpm.

Μπροστινή και οπίσθια σχάρα είναι ενισχυμένες και στηρίζονται σταθερά πάνω στο πλαίσιο του σκούτερ, με τον προβολέα να βρίσκεται πάνω στη μπροστινή σχάρα.

Οι ζάντες είναι 12 ιντσών (ενισχυμένες, χυτές αλουμινένιες με 8 μπράτσα) και φορούν φαρδιά ελαστικά (120/70 μπροστά και 130/70 πίσω).

 

Το χαμηλό ύψος σέλας σε συνδυασμό με τους 12άρηδες τροχούς κάνει το Carry ευέλικτο, ενώ τα δισκόφρενα μπροστά και πίσω διαθέτουν σύστημα συνδυασμένης πέδησης CBS.

Τιμή Kymco Agility Carry 125i CBS: 1.995 ευρώ

Περισσότερες πληροφορίες: Μοto Trend, Βρυούλλων 56 & Εθν. Οδός Αθηνών-Λαμίας, Ν. Φιλαδέλφεια, Αθήνα, τηλ 210 25 85991-2 www.kymco.gr

SYM Symphony 50 Cargo / Symphony 125i Cargo CBS

Δύο είναι τα επαγγελματικά σκούτερ της SYM με κυβισμούς 50 και 125 κυβικών και μικρή διαφορά στην τιμή τους. Διαθέτουν μονόσελο και ανθεκτική, πλατιά επίπεδη σχάρα με ενσωματωμένες χειρολαβές.

Αντικείμενα για μεταφορά μπορούν να προσδένονται πάνω της με ασφάλεια, ενώ το σκούτερ μπορεί να μεταφέρει φορτία και στο επίπεδο δάπεδό του.

Χρήσιμοι θα φανούν και οι 2 επιπλέον κλειστοί αποθηκευτικοί χώροι, κάτω από τη σέλα και στο ντουλαπάκι της ποδιάς, όπου υπάρχει και παροχή ρεύματος 12V.

Ο κινητήρας του SYM Symphony 125i Cargo CBS είναι τετράχρονος αερόψυκτος – όπως και του 50 Cargo αποδίδει 10,5 ίππους στις 8.500 rpm και η τροφοδοσία γίνεται με ψεκασμό.

Το ειδικά σχεδιασμένο, ενισχυμένο κεντρικό σταντ προσφέρεται για εύκολο στήσιμο του σκούτερ ακόμη και κατά τη μεταφορά φορτίων μεγάλου βάρους. Επιπλέον στο βασικό εξοπλισμό συμπεριλαμβάνεται και πλαϊνό σταντ.

Τα δύο αμορτισέρ πίσω είναι ρυθμιζόμενα ως προς την προφόρτιση των ελατηρίων και σε συνδυασμό με το στιβαρό πλαίσιο και τους τροχούς 16 ιντσών χαρίζουν αυξημένη αντοχή και σταθερότητα για μεταφορά φορτίων. Τα φρένα είναι δισκόφρενα τύπου μαργαρίτα διαμέτρου 260mm μπροστά και 240mm πίσω,  και είναι εφοδιασμένα με συνδυασμένο σύστημα πέδησης CBS στην περίπτωση του 125.

Τιμές

SYM Symphony 50 Cargo: 1.850

SYM Symphony 125i Cargo CBS: 1.995 ευρώ

Περισσότερες πληροφορίες: Γκοργκόλης ΑΕ, Θησέως 309, Αθήνα, τηλ: 210 9403880, www.sym.gr

Piaggio Liberty 50 Delivery 50 / Liberty 125 Delivery

Τέσσερα είναι τα επαγγελματικά μοντέλα της Piaggio με μικρές παραλλαγές και σε δύο κυβισμούς, 50 και 125 κυβικών και στηρίζονται πάνω στα γνωστά μας Liberty.

Χρησιμοποιούν κινητήρες i-Get και σύμφωνα με την εταιρία έχουν ενισχυμένα πλαίσια και πιρούνια. Διαθέτουν ειδικές σχάρες, τα μεν πίσω και τα δε μπροστά και πίσω, ενώ στη δεύτερη περίπτωση ο προβολέας έχει τοποθετηθεί πάνω στη μπροστινή σχάρα σε καίριο σημείο ώστε να μην εμποδίζεται η δέσμη του φωτός από αντικείμενα και φορτία.

Διαθέτουν ειδικά σχεδιασμένα αξεσουάρ όπως top box 75 λίτρων, ειδικό κουτί φαγητού 85 λίτρων και δυο σάκους μεταφοράς 35 και 40 λίτρων.

Τα Piaggio Liberty Delivery στην έκδοση των 125 κ.εκ. προσφέρονται με συνδυασμένο σύστημα πέδησης CBS (Combined Braking System) και οι τροχοί διαμέτρου 14 ιντσών προσφέρουν την απαιτούμενη αντοχή και σταθερότητα για μεταφορά πολλών κιλών (ειδικά σε σύγκριση με τα “πολιτικά” μοντέλα).

Πιο συγκεκριμένα, τα Liberty Delivery με τις δυο σχάρες μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και 40 κιλά στην οπίσθια σχάρα και 20 κιλά στην μπροστινή.

Τα Liberty με τα “κουτιά” στην πίσω σχάρα διαθέτουν Top Box 75 ή 85 λίτρων και θήκες 35 και 40 λίτρων.

Τιμές

Piaggio Liberty 125 Delivery Single: 2.540 ευρώ

Piaggio Liberty 125 Delivery Double: 2.690 ευρώ

Piaggio Liberty 50 Delivery Single: 2.050 ευρώ

Piaggio Liberty 50 Delivery Double: 2.280 ευρώ

Περισσότερες πληροφορίες: Piaggio Hellas, Yμηττού 259, τηλ. 210 7572 100, www.piaggio.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ