fbpx

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: ΑΓΟΡΑ ΣΚΟΥΤΕΡ ΣΤΑ ΣΠΑΡΓΑΝΑ

Κάποτε θα μάθουν και οι Αυστραλοί…

 Μοιάζει σαν να μη γνωρίζουν ακόμα οι φίλοι μας δικυκλιστές στην Αυστραλία τα καλά των σκούτερ, αφού οι πωλήσεις τους στο πρώτο 6μηνο του 2013 είναι – ακόμα και για τα αντίστοιχα ελληνικά επίπεδα – αστείες…

 Το να μιλάς για best seller στο πρώτο εξάμηνο του 2013 με 295 κομμάτια σε μια χώρα με ισχυρή οικονομία και πληθυσμό σχεδόν 23 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι μάλλον παράδοξο. Για να πάρετε μιαν ιδέα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στο πρώτο εξάμηνο φέτος τα δέκα πρώτα σκούτερ πούλησαν στην Ελλάδα 3.807 μονάδες, ενώ το αντίστοιχο διάστημα στην Αυστραλία το Top Ten των πωλήσεων σκούτερ έκλεισε, με λιγότερες από τις μισές μονάδες, στα 1.761 κομμάτια!

Piaggio Fly 150ie: Πρώτο σε πωλήσεις στην Αυστραλία, έστω και με παλιό κινητήρα

Piaggio Fly 150ie: Πρώτο σε πωλήσεις στην Αυστραλία, έστω και με παλιό κινητήρα (φωτό Australian Scooter Sales)

Αυτό που πρέπει να υπολογίσουμε σε αυτή την ανάλυση είναι ότι η αυστραλέζικη αγορά είναι ιδιαίτερη, αφού τα μοντέλα που πουλιώνται στην “ανάποδη πλευρά του κόσμου” σχεδόν απαρατήρητα περνούν για όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Για παράδειγμα πρώτη σε πωλήσεις μοτοσυκλέτα φέτος είναι η Kawasaki Ninja 300, με δεύτερο το Yamaha WR 450F, ένα καθαρόαιμο εντούρο δηλαδή (!) και τρίτο το Honda CT 110, ένα πολύ ιδιαίτερο “παποειδές” που είναι πολύ δημοφιλές στην Αυστραλία. Άλλα αντ’ άλλων με λίγα λόγια.

Επίσης οι ιδιαιτερότητες της χώρας-Ηπείρου ενισχύουν την αγορά των “χωματερών” μοτοσυκλετών, των ATV, αλλά και των “φαρμαδόρικων” μοτοσυκλετών, αυτών δηλαδή των ιδιαίτερων, επαγγελματικών δικύκλων, που χρησιμοποιούν οι “φαρμαδόροι”… δηλαδή, οι βοσκοί των μεγάλων κοπαδιών αγελάδων (και όχι μόνον) στην αχανή χώρα.

Ένα απλό, δίχρονο 50άρι, το MCI Riviera 50, φιγουράρει 2ο στις πωλήσεις των σκούτερ

Ένα απλό, δίχρονο 50άρι, το MCI Riviera 50, φιγουράρει 2ο στις πωλήσεις των σκούτερ

Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Αυστραλοί “δεν ξέρουν ακόμα από σκούτερ” είναι ότι οι πόλεις τους δεν αντιμετωπίζουν ακόμα το πρόβλημα κυκλοφορίας που συναντούμε στις μεγαλουπόλεις της Ευρώπης ή της Ασίας. Η ρυμοτομία, οι μεγάλοι δρόμοι, οι άφθονες θέσεις στάθμευσης, αλλά και τα σπίτια με πάρκινγκ, συντελούν στο να μην υπάρχει ανάγκη για κάτι μικρό και εύκολο μέσα στην κίνηση και τα μποτιλιαρίσματα, τα οποία υπάρχουν, αλλά είναι διαχειρίσιμα και προβλέψιμα.

Επίσης η οικονομία της Αυστραλίας δείχνει να μην εμφανίζει πτωτικές τάσεις με ρυθμούς νότιας Ευρώπης, απόδειξη ότι οι συνολικές πωλήσεις όλων των κατηγοριών των δίτροχων, στο πρώτο μισό του ’13 εμφάνισαν αύξηση! Μπορεί αυτή η αύξηση να καταγράφεται στο 2,4%, αλλά και πάλι… για αύξηση μιλάμε.

 Ένα ακόμα παράδοξο στην αυστραλέζικη αγορά δικύκλων είναι ότι η κατηγορία των σκούτερ σημείωσε πτώση (!) στο α’ εξάμηνο του 2013, κατά 13,2%, με τους νέους αγοραστές να δείχνουν την προτίμησή τους προς τις “entry level” μοτοσυκλέτες, τις “εύκολες” δηλαδή μοτοσυκλέτες για αρχαρίους, όπως η Kawasaki Ninja 300 που είπαμε παραπάνω και η Honda CB 500. Το σύνολο των δικύκλων που πουλήθηκαν στην Αυστραλία στους 6 πρώτους μήνες της χρονιάς έφτασε τις 53.000 μονάδες, μαζί με τα ATV.

Πρώτο σκούτερ σε πωλήσεις αναδείχθηκε το Piaggio Fly 150, το οποίο έχουμε παρουσιάσει στο παρελθόν λόγω της ιδιαιτερότητάς του, με το συγκεκριμένο “αυστραλέζικο” μοντέλο είναι ένα υβρίδιο, αφού χρησιμοποιεί το “περιτύλιγμα”, τα περιφερειακά του νέου Fly 3V και τον παλιό κινητήρα της Piaggio με τις δύο βαλβίδες.


Απόδειξη ότι οι Αυστραλοί δεν έχουν εμβαθύνει ακόμα ιδιαίτερα στα σκούτερ το φανερώνει και το δεύτερο σε πωλήσεις σκούτερ στην μακρινή χώρα που είναι ένα κοινό κινέζικο σκούτερ 50 κυβικών με το όνομα MCI Riviera 50, που απλά τυχαίνει να προωθείται δυναμικά από τον εκεί αντιπρόσωπο. Τρίτο και τέταρτο στην κατάταξη είναι και πάλι 50άρια μοντέλα, με πέμπτο το BW’s 125 της Yamaha και πολύ κοντά του το Honda PCX 150 και το Honda Vision 110, το οποίο στην Αυστραλία αλλά και σε άλλες ασιατικές αγορές ονομάζεται Honda Dio 110. Εδώ κάπου ανασαίνουμε με ανακούφιση γιατί μιλάμε για “κανονικά” σκούτερ…

Τη δεκάδα των Top 10 πιο καλοπουλημένων σκούτερ στην Αυστραλία κλείνει ένα ακόμα “παράδοξο” μοντέλο που γενικά “δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα” στην Ευρώπη και αναφερόμαστε στην Piaggio Vespa GTS 250, την στιγμή που και στην τοπική αγορά κυκλοφορεί η Vespa 300. Ανάποδα, περίεργα πράγματα… Λέτε αυτό να εννοούν όταν λένε την Αυστραλία “αντίποδες” ή το “κάτω μέρος της γης”;

BEST SELLER ΣΚΟΥΤΕΡ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Α’ 6ΜΗΝΟ ΤΟΥ 2013

1. Piaggio Fly 150… 295

2. MCI Riviera 50… 264

3. Piaggio Zip 50… 196

4. Honda Today 50… 167

5. Yamaha YW 125… 162

6. Honda PCX 150… 161

7. Honda Vision 110… 156

8. Vespa LX 150… 129

9. Daelim Besbi 125… 118

10. Vespa GTS 250… 113

 ΠΗΓΗ: www.scootersales.com.au

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ