fbpx

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Κορονοϊός και σκούτερ – Πώς θα μείνουμε υγιείς

Μακριά (υγιείς)… κι αγαπημένοι

Με τους περιορισμούς στην μετακίνηση να αίρονται σύντομα και τον κόσμο να βγαίνει και πάλι μαζικά στους δρόμους, χωρίς την ανάγκη sms ή δηλώσεων εξαίρεσης, είναι καλό να θυμηθούμε μερικούς κανόνες για την προστασία της υγείας μας που έχουν να κάνουν με την μετακίνησή μας με σκούτερ.

Καταρχήν να υπενθυμίσουμε και να υπερηφανευθούμε ότι για άλλη μια φορά οι δύο τροχοί, τα σκούτερ, οι μοτοσυκλέτες, τα παπιά, τα μοτοποδήλατα αποδεικνύονται ο καλύτερος τρόπος μετακίνησης και σε αυτή την περίπτωση.

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ το σκούτερ μας γίνεται το πιο ασφαλές μέσον καθημερινής ατομικής μετακίνησης, αφού ο “χρήστης” ούτε μπαίνει σε κλειστά οχήματα (αυτοκίνητα, τρένα, λεωφορεία, τραμ), ούτε βρίσκεται κοντά σε κάποιον άλλον, κινείται στο περιβάλλον και τον αέρα και συνήθως οδηγεί μόνος του. Παρ’όλα αυτά υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε για να παραμείνουμε υγιείς.

ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ μετακινήσεων δεν ξεκινάμε αμέσως τις κοινωνικές επισκέψεις σε φίλους και γνωστούς ή αν το κάνουμε φροντίζουμε να κρατάμε τις αποστάσεις ασφαλείας (τουλάχιστον 1,5 μέτρα) και να μην παραμένουμε σε χώρους και επισκέψεις πολλή ώρα.

Αποφεύγουμε τις μεγάλες συγκεντρώσεις και αν “υποχρεωθούμε” να κάνουμε κάτι τέτοιο θα προτιμήσουμε τους ανοικτούς χώρους και πάντα… “μακριά, υγιείς κι αγαπημένοι” (δικό μας το σύνθημα παρεμπιπτόντως). Αυτό για να αποφύγουμε την πιθανή πολλαπλή έκθεση στον ιό. Επίσης αποφεύγουμε μέρη που μαζεύεται πολύς κόσμος ή που περνούν καθημερινά πολλοί άνθρωποι. Αν θέλουμε για παράδειγμα να πιούμε – επιτέλους – έναν καφέ ας προτιμήσουμε ένα πιο απομακρυσμένο σημείο, παρά ένα πολυσύχναστο στο κέντρο της πόλης.

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΑΠΟ την μετακίνησή μας ή τη βόλτα μας από το δρόμο κι αφού σταματήσαμε σε κάποια σημεία στη διαδρομή μας για κάποιο λόγο: για να αγοράσουμε κάτι για παράδειγμα,  για να βάλουμε βενζίνη, κ.λπ. θα πρέπει να απολυμάνουμε οπωσδήποτε με αντισηπτικό τα χέρια μας, όπως και οτιδήποτε ήρθε σε επαφή με “ξένα σώματα”.

Τα χέρια μας καθαρίζονται ιδανικά πριν βγάλουμε το κράνος από το κεφάλι και γενικά πρέπει να έχουμε στο νου μας το πώς πιάνουμε το κράνος μας (εσωτερικά, εξωτερικά) με τα χέρια μας και σε ποια σημεία. Για παράδειγμα, είναι επικίνδυνο να πιάνουμε το κράνος από το σαγόνι του με πιθανά μολυσμένα δάχτυλα, γιατί μετά θα το φορέσουμε πολύ κοντά στο πρόσωπό μας.

ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ τα τριψίματα, ξυσίματα του προσώπου μας και ειδικά στην περιοχή της μύτης – αν δεν είναι μόλις πλυμένα τα χέρια μας – αφού είναι πιθανή έτσι η μόλυνση από τον ιό. Θα πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους να ξυνόμαστε: με τον πήχη, με το εσωτερικό του αγκώνα, τον βραχίονα. Απολυμαίνουμε λοιπόν πρώτα τα χέρια μας και μετά… ξυνόμαστε όση ώρα θέλουμε.

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ και να τηρούμε όλα τα παραπάνω, δεν πρέπει να ξεκινάμε τη μετακίνησή μας μέσα σε άγχος και βιασύνη, αλλά να είμαστε εστιασμένοι σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε.

Να οδηγούμε ήρεμα και συγκροτημένα και να βάζουμε στο μυαλό μας διαρκώς ότι περνάμε περίοδο έκτακτης ανάγκης και ότι πρέπει να προσέχουμε πώς κινούμαστε, να μην επαναλαμβάνουμε “κακές” συνήθειες του παρελθόντος, και γενικά προσέχουμε τι κάνουμε με τα χέρια μας. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να ανοιγοκλείνουμε διαρκώς τη ζελατίνα του κράνους μας στα φανάρια, αντίθετα είναι καλύτερα να μένει όσο το δυνατόν πιο κλειστή.

ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ μας διαδρομή ιδανικά θα έπρεπε να απολυμαίνουμε και τμήματα του σκούτερ μας που έχουμε αγγίξει ή πιθανά έχουν αγγίξει άλλοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, αφού τα γκριπ, με δεδομένο ότι έρχονται σε επαφή με τα γάντια – τα οποία ίσως να είναι φορείς μετά από επαφή με δυνητικά επικίνδυνη επιφάνεια – μπορεί να είναι μολυσμένα. Επίσης απολυμαίνουμε οποιοδήποτε άλλο σημείο έχουμε αγγίξει: διακόπτες, κουμπιά οργάνων, σέλα, αποθηκευτικούς χώρους, καπάκια, ντουλαπάκια, κ.λπ. Μια γρήγορη και αποτελεσματική μέθοδος καθαρισμού του σκούτερ μας είναι οι ατμοκαθαριστές χειρός που βγάζουν ατμό σε υψηλή θερμοκρασία – όμως, κι ένα πέρασμα με ένα πανί με οινόπνευμα είναι πολύ καλύτερο από το τίποτα.

Κουβαλάμε μαζί μας απολυμαντικό χεριών που είναι βολικό στη μεταφορά του, αφού λέγεται ότι επειδή περιέχει αλκοόλ είναι αποτελεσματικό. Αρκεί βέβαια να μην το παρακάνουμε με τη χρήση του, γιατί υπάρχουν και υποψίες για παρενέργειες, όπως για παράδειγμα ότι ευνοείται η ανάπτυξη πιο ανθεκτικών μικροβίων. Για γρήγορη χρήση πάντως (πχ στο βενζινάδικο) οι απολυμαντικές λοσιόν είναι πολύ χρήσιμες.

Φτάνοντας στο σπίτι, βγάζουμε προσεκτικά τον εξοπλισμό μας, μπουφάν, κράνος γάντια για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο σε αεριζόμενο χώρο, σε αυλή, μπαλκόνι, κοντά σε ανοικτό παράθυρο, ή εκτεθειμένα στον ήλιο έτσι ώστε να αεριστούν μέχρι την επόμενη χρήση.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ δεν νιώθουμε καλά, πρέπει να πείσουμε τον εαυτό μας να μην κάνει αυτό που έκανε παλιά: “Κάτι έχω, δεν αισθάνομαι καλά,  αλλά θα μου περάσει”. Αν υπάρχει βήχας ή κάποια συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης, ας προτιμήσουμε να μείνουμε στο σπίτι. Αφήνουμε μια-δυο μέρες να περάσουν παρατηρώντας τα συμπτώματα, αφού πριν έχουμε ενημερώσει τους κοντινούς μας ανθρώπους και τους συναδέλφους μας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ισχύει αυτό που λένε οι Αγγλόφωνοι: “Better Safe, than Sorry”, το οποίο σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει “καλύτερα είναι να είσαι σίγουρος/ασφαλής, παρά να μετανιώσεις”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

X