fbpx

VESPA GEMBEL: Παρίες στην Ινδονησία

Φτώχεια, Βέσπα και Bob Marley…

Ο Mad Max ωχριά μπροστά τους. Τους βλέπει, ζαλίζεται και παραπατάει απομακρυνόμενος. Tα παράταιρα, αλλοπρόσαλλα ανακυκλώσιμα υλικά που είναι ριγμένα πάνω τους, δίνουν και παίρνουν, και κάτω απ’ όλα αυτά υπάρχουν Βέσπες. Υπάρχει κι ο Bob Marley και ταξίδια με σκληροτράχηλους “brothers”, μουσική και αλκοόλ. Άφραγκοι, φτωχοί και ελεύθεροι. Μια “φυλή” διαφορετικών ανθρώπων, οι “Gembel Vespa”. Ένα μοναδικό φαινόμενο που αναπτύχθηκε στην πολυπληθή-πολύχρωμη ινδονησιακή κοινωνία με επίκεντρο και συνδετικό κρίκο τη Vespa. Κείμενο: Β. Αντζ.

Οι μετατροπές πάνω στις (ας πούμε) Βέσπες τούτων εδώ των Ινδονήσιων έχουν σαφώς επηρεαστεί από την αυστραλέζικη ταινία Mad Max, αλλά από ένα περίεργο γύρισμα της τύχης βασίζονται και περιστρέφονται γύρω από το θρυλικό ιταλικό σκούτερ.

Οι περισσότεροι από εμάς βλέπουμε τα σκούτερ σαν μέσον μετακίνησης, σε αντιδιαστολή με τους φτωχούς και ιδιαίτερους Ινδονήσιους Βεσπάκηδες (τους “Gembel Vespa” όπως λέγονται) που φτάνουν την κάθε τους κατασκευή στην υπερβολή. Για αυτούς οι Βέσπες δεν είναι “τρόπος ζωής” (κάτι σαν “τρόπος του λέγειν”), αλλά είναι κυριολεκτικά τρόπος ζωής. Χωρίς εισαγωγικά.

Μέσα από το φωτογραφικό μας αφιέρωμα του κινήματος που λέγεται και Vespa Extreme εκτός από Vespa Gembel (gembel σημαίνει φτώχεια), βλέπουμε εκατοντάδες φίλους να οργανώνονται μέσα από τοπικά Vespa κλάμπ (καμία σχέση με τα δικά μας) που ταξιδεύουν σε όλη την Ινδονησία για να επιδείξουν τα έντονα μετασκευασμένα μηχανάκια τους σε διάφορες συγκεντρώσεις. Ο Mel Gibson και η Tina Turner θα μπορούσαν να τα οδηγούν. Σε κάποιον άλλον πλανήτη βεβαίως… στον πλανήτη του Mad Max.

Oι εμβληματικές Vespa είναι δημοφιλείς σε όλη την Ινδονησία λόγω του ότι είναι ιδιαίτερα φθηνές στην απόκτησή τους , σε σχέση με τα μοντέρνα σκούτερ. Για τους Gembel Vespa όσο πιο παλιά, όσο πιο ταλαιπωρημένη τόσο καλύτερα.

Στο βίντεο που ακολουθεί μετά το άρθρο – δείτε το όλο, αν είναι δυνατόν, αξίζει – αποκαλύπτεται μια αξιόλογη ιστορία, πραγματική όσο και οι πέτρες αυτής της γης. Με τον Angga την Ani και την κόρη τους Marlena να ταξιδεύουν πάνω σε μια άκρως extreme μακριά και πρωτόγονη επικίνδυνη Vespa,  και με τον “άγιο” Bob Marley να τους παρακολουθεί από κάπου εκεί ψηλά.

Πολλά σκούτερ Gembel έχουν μεταμορφωθεί και κρύβονται πίσω από σχήματα που όχι μόνο δεν είναι αναγνωρίσιμα, αλλά μάλλον αδιανόητα για εμάς. Μερικά μοιάζουν με καλύβες, άλλα θυμίζουν κουτιά και τρέιλερ και πολλά σωρούς σκουπιδιών.

Μια γροθιά στα μούτρα του καθωσπρεπισμού και της αποδεκτής στο μάτι αισθητικής. Να ο τρόπος ζωής των Gembel Vespa…

Αδιαφορώντας για τους κανόνες της κοινωνίας τους, ο Angga, η Ani και το μωρό τους κάνουν ένα οδυνηρά αργό ταξίδι εκατό χιλιομέτρων μέχρι το μεγάλο φεστιβάλ στο Karawang, όπου θα διασκεδάσουν ειρηνικά με τους φίλους τους υπό από τους ήχους της ρέγκε μουσικής.

Το βίντεο έχει τραβηχτεί για μια εκπομπή – ενός ολλανδικού τηλεοπτικού καναλιού vpro – που λεγόταν Metropolis και φτιαχνόταν από νεαρούς σκηνοθέτες απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι προσπαθούσαν να πιάσουν τον ιδιαίτερο σφυγμό των κοινοτήτων τους.

Οι “Παρίες της Ινδονησίας, με τις Βέσπες” αποτελούν ενδιαφέρον αντικείμενο μελέτης, ενός έντονα αντισυμβατικού τρόπου ζωής. Πάνω σε δυο ρόδες, αλλά όχι κι απαραίτητα. Με έναν κινητήρα και μερικά κομμάτια από Βέσπα. Έστω και ελάχιστα, τα βασικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

X