fbpx

SCOOTERINO: ΜΙΑ “APP-ΙΘΑΝΗ” ΙΔΕΑ ΜΕΤΑKΙΝΗΣΗΣ

Kαι στην Ιταλία, και σε όλο στον κόσμο

Γεννήθηκε στην Καλιφόρνια και πρόσφατα ξεκίνησε στην πρωτεύουσα της Ιταλίας. Με λίγες κινήσεις μέσω κινητού βρίσκεις εύκαιρο σκούτερ για να σε μεταφέρει στον προορισμό σου μέσα στην πόλη χωρίς ταρίφα, με λίγα χρήματα που δίνεις στον ιδιοκτήτη-αναβάτη.

Το “Scooterino” ξεκίνησε στην Ιταλία σαν ένας στόλος ερασιτεχνικών σκούτερ-μεταφορέων που κανονίζει κάποιος από το app του τηλεφώνου του (IOS και Android), με το σύστημα να συνδυάζει την διαδρομή που θέλει να διανύσει ο επιβάτης.

Πρόκειται για ένα σύστημα που μοιράζει τα έξοδα μετακίνησης, με τη λογική ότι οι περισσότεροι σκουτερίστες οδηγούν μόνοι, άρα έχουν χώρο για δεύτερο άτομο. Ο ενδιαφερόμενος κατεβάζει στο κινητό του το συγκεκριμένο app και γράφει τη διαδρομή που θέλει να κάνει. Το Scooterino βρίσκει το κοντινότερο συνεργαζόμενο σκούτερ (ο πιστοποιημένος αναβάτης υποχρεωτικά σε προμηθεύει με κράνος) που μπορεί να σε εξυπηρετήσει. Οι αναβάτες είναι όλοι ασφαλισμένοι και έχουν περάσει εξετάσεις από την εταιρία στην οποία ανήκει το Scooterino. Αυτή τη στιγμή συνεργάζονται 1.000 αναβάτες.

scooterino

Η αμοιβή είναι ελάχιστη και υπολογίζεται με χρόνο και καύσιμο, η πληρωμή γίνεται με πιστωτική κάρτα και μετά την διαδρομή και οι δυο εμπλεκόμενοι γράφουν σχόλια, έτσι ώστε να δημιουργήσουν εμπιστοσύνη στην ασφάλεια της υπηρεσίας. Την ιδέα την συνέλαβε ένας Ιταλο-Αμερικάνος που επισκέφθηκε την Ρώμη και τους συγγενείς του, καθώς περίμενε το λεωφορείο που αργούσε, τη στιγμή που παρατηρούσε εκατοντάδες σκούτερ να κινούνται στους δρόμους. Κι έτσι παράτησε τη δουλειά του στην Καλιφόρνια, εγκαταστάθηκε στην Ιταλία και πραγματοποίησε την ιδέα του, θεωρώντας ότι ήταν η απόλυτη λύση για το πρόβλημα της κίνησης των πόλεων.

Άρα αν συνεργάζεται με το Scooterino ο αναβάτης τι σκέφτεται τώρα; "Κοίτα περνάνε μπροστά μου οι πελάτες;"

Aν συνεργάζεται ο αναβάτης με το Scooterino θα σκέφτεται τώρα: “Κοίτα, περνάνε πελάτες από μπροστά μου”

Ο Oliver Page είναι μόλις 22 ετών και είναι το τρίτο του επιχειρηματικό project. Λίγους μήνες ζωής έχει το site του που είναι σε (δοκιμαστική) έκδοση beta και έχει γίνει αμέσως επιτυχία, αφού μέσα σε 30 μέρες είχε πραγματοποιήσει σχεδόν 3.000 διαδρομές. “Σκοπεύουμε να είμαστε έτοιμοι με το app μέσα στο καλοκαίρι” λέει ο Oliver ξεκινώντας από την Ρώμη, με Γένοβα, Μιλάνο και Φλωρεντία να ακολουθούν. “Στόχος μας πέρα από την άμεση εξυπηρέτηση και την ταχύτητα μετακίνησης των ενδιαφερόμενων είναι επίσης να μειώσουμε την κίνηση στους δρόμους, άρα και την ατμοσφαιρική ρύπανση”, δηλώνει ο δημιουργός του Scooterino.

Παρόμοια συστήματα έχουν δοκιμαστεί και με αυτοκίνητα (Enjoy, car2go και Uber), με το Uber να έχει διακοπεί πρόσφατα στην Ιταλία λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού. Αλλά όπως λένε και οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε αυτές τις δραστηριότητες: “Μερικές φορές είναι εύκολο να σταματήσεις μια διαρροή, αλλά το ποτάμι της εξέλιξης δύσκολα το σταματάς”.

Clip_2

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

X