fbpx

VESPA WORLD DAYS 2015: ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΝ 5.000 VESPA ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ

Η κορυφαία, παγκόσμια Βεσπο-μάζωξη

Aπό τις 11 μέχρι τις 14 Ιουνίου οι Δαλματικές ακτές γέμισαν με χιλιάδες σκούτερ. Αναβάτες της θρυλικής Vespa από 32 χώρες του κόσμου έφτασαν στην Κροατία για να γιορτάσουν όλοι μαζί την ετήσια γιορτή του λατρεμένου τους σκούτερ που ονομάζεται Vespa World Days 2015.

Η θρυλική Vespa “εκ Τοσκάνης” απ’ όπου είναι η καταγωγή της, ήταν το τιμώμενο δίτροχο στην παραλιακή πόλη Biograd της Κροατίας με παραπάνω από 5.000 συμμετοχές. Η συμμετοχή των 10.000 σκούτερ και ακόμα περισσότερων ανθρώπων που σημειώθηκε στην περσινή εκδήλωση Vespa World Days 2014 στη Mantova της Ιταλία ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, αφού πέρσι η Vespa βρισκόταν μέσα στην έδρα της. Παρ’ όλα αυτά και φέτος χιλιάδες Vespa κατέκλυσαν το κέντρο της γραφικής παραλιακής πόλης της Κροατίας, που βρίσκεται 40 χιλιόμετρα μακριά από το Ζαντάρ.

Vespa World Days 2015-4

Vespa World Days 2015-2

Vespa World Days 2015-7

Vespa World Days 2015-5

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν προφανώς και πάλι από την Ιταλία, αλλά αρκετοί κατέβηκαν κι από τη Σουηδία και Νορβηγία, με τους πάντοτε παρόντες Γερμανούς, Γάλλους, Βρετανούς, Ισπανούς, Ρώσους και φυσικά τους Έλληνες, που δεν λείπουν ποτέ από την εκδήλωση. Οι Έλληνες Βεσπίστι εκπροσωπήθηκαν εκτός των άλλων και από την νεοσύστατη και δραστήρια Αθηναϊκή Λέσχη Vespa, η οποία μαζί με τις λέσχες Vespa Καλαμάτας, Πάτρας, Λάρισας και τη Λέσχη Κλασικής Μοτοσυκλέτας ξεκίνησαν από την Αθήνα, πήγαν στην Πάτρα και πέρασαν με πλοίο στην Τεργέστη της Ιταλίας, για να φτάσουν στην Κροατία, μέσω Σλοβενίας. Μετά την παραμονή τους στην τριήμερη εκδήλωση, η ομάδα των Ελλήνων επιστρέφει μέσω παραλίων Αδριατικής, την νότια Κροατία, το Μαυροβούνιο και την Αλβανία.

Σημειώθηκαν μερικές ακόμα ενδιαφέρουσες παρουσίες Βεσπίστι από τον Καναδά, το Μεξικό, την Ταϊβάν και την Ταϊλάνδη. Το πάθος για το ιστορικό σκούτερ εκπροσωπήθηκε δυνατά και από τις τοπικές λέσχες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, την Κροατία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Σλοβενία και τη Βοσνία.

Όπως συνήθως πλήθος διαφορετικών μοντέλων ήταν παρόντα, όλων των ετών, από πλήρη ερείπια, μέχρι ορίτζιναλ, μέχρι ανακατασκευασμένα και custom-μετατροπές. Μιας και του χρόνου η Vespa γιορτάζει τα 70 της χρόνια, τα πιο δημοφιλή και σπάνια μοντέλα είχαν την τιμητική τους όπως: η Vespa 98 του 1946, η GS του 1955, η Vespa SS, κ.λπ. Στο επίσημο δείπνο της εκδήλωσης έγιναν και οι βραβεύσεις των Vespa Club, με έπαθλα για τις πολυπληθέστερες λέσχες και αυτούς που έφτασαν στο Vespa World Days 2015 από το πιο μακρινό σημείο του χάρτη.

Vespa World Days 2015-10

Vespa World Days 2015-1

Vespa World Days 2015-11

Vespa World Days 2015-8

Vespa World Days 2015-9

Το Vespa World Days παραδοσιακά εκπροσωπεί την ύψιστη γιορτή του αγέραστου σκούτερ της Piaggio, τη Vespa, που αγαπήθηκε από γενιές και γενιές αναβατών. Η εκδήλωση του 2015 πραγματοποιήθηκε 57 χρόνια μετά την πρώτη Eurovespa που έγινε στο Βέλγιο το 1958. Η μετονομασία από Eurovespa σε Vespa World Days έγινε το 2007, έτσι ώστε η συγκέντρωση να έχει μεγαλύτερη παγκόσμια απήχηση.

Υπάρχουν σήμερα 56 εθνικά Vespa Club που συνδέονται με το Vespa World Club και πάνω από 780 καταχωρημένα τοπικά Vespa Club, με συνολικά πάνω από 67.000 μέλη ανά τον κόσμο. Μόνο στην Ιταλία κάθε χρόνο διοργανώνονται πάνω από 100 εκδηλώσεις από θαυμαστές της Vespa. Παραπάνω από 18 εκατομμύρια Vespa έχουν πουληθεί στον κόσμο από το ’46 μέχρι σήμερα το Vespa World Days είναι η πιο σημαντική συνάντηση των Βεσπίστι ανά τον κόσμο.

Για το 2016, η συνάντηση θα διοργανωθεί από το Vespa Club de France στην Costa Azzurra του Saint Tropez.

Vespa World Days 2015-0

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ