fbpx

VESPA WORLD DAYS 2013: OΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ, ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ

Ετήσια γιορτή για όλους τους Vespisti

 Η διεθνής ετήσια συνάντηση, που ονομάζεται Vespa World Days και είναι αφιερωμένη στη Vespa, πραγματοποιήθηκε φέτος στην πόλη του Hasselt στο Βέλγιο, όπου το πάθος για το συγκεκριμένο θρυλικό δίτροχο εκδηλώθηκε από την παρουσία χιλιάδων Βεσπίστι.

Το Hasselt, μια πανέμορφη φλαμανδική πόλη στα βόρεια των Βρυξελλών, γέμισε με 3.000 ανθρώπους – λάτρεις της Vespa – από όλο τον πλανήτη, για την φετινή έκδοση Vespa World Days, από τις 20 μέχρι τις 23 Ιουνίου.

Περισσότερες από 2.300 ήταν οι συμμετοχές από τα αντίστοιχα Vespa Club, με 74 χρόνια να χωρίζουν τον νεότερο, από τον πιο ηλικιωμένο συμμετέχονται.

“Μόλις” 1.700 χιλιόμετρα καλύφθηκαν από έναν Ρώσο αναβάτη Vespa, που εκπροσωπούσε την πόλη της Αγίας Πετρούπολης, ενώ Βεσπίστι έφτασαν στο Βέλγιο και από τη Γαλλία την Ισπανία και την Πορτογαλία, την Ελλάδα και 22 ακόμα χώρες. 

Ο καιρός που ήταν καλός την πρώτη μέρα επέτρεψε στη μεγαλειώδη παρέλαση να διασχίσει τους δρόμους του Hasselt, με μοντέλα νέα και παλιά, με δίχρονες και τετάχρονες Vespa. Το ατέλειωτο καραβάνι απλώθηκε στους δρόμους, με διαφορά 67 ετών, από το πρώτο μοντέλο Vespa του 1946, μέχρι τα πιο πρόσφατα.

Πολλές μοντέρνες Vespa GTS 125 Super έπαιρναν μέρος, μια και το συγκεκριμένο μοντέλο είναι το πιο καλοπουλημένο δίτροχο στη Βέλγιο, ενώ υπήρχαν διάφορες Vespa GS 150 του 1959, όπως και μερικές Vespa 150 με καλάθι.

Αργότερα το Σάββατο έγιναν τα καλλιστεία Concours d’Elegance, 2013, και η βράβευση των αναβατών του “αγώνα” Vespa Trophy.
Το Vespa Trophy (με τους συμμετέχοντες να συλλέγουν φωτογραφίες και σφραγίδες από συνεργάτες της Piaggio ανά την Ευρώπη) κέρδισε το Vespa Club του Sirmione, με έξι αναβάτες. Ιταλός αναβάτης κέρδισε και στον αγώνα επιδεξιότητας. 

Το πρωί της Κυριακής παρ’ όλη τη βροχή οι αναβάτες των Vespa κατευθύνθηκαν προς την παρακείμενη πίστα του Zolder, η οποία στο παρελθόν (δεκαετία του ’80) φιλοξενούσε γύρους της Φόρμουλα 1.

Δύο χιλιάδες Βέσπες (!) δεν έχασαν την ευκαιρία και πραγματοποίησαν δύο αξέχαστους γύρους. 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

  • Στατιστικά του Vespa World Days 2013: 3.000 συμμετέχοντες, 2.300 μέλη των Vespa Club, Bέλγοι: 722 μέλη, Γερμανοί: 408 και Ιταλοί 318.
  • 74 χρόνια ήταν η διαφορά μεταξύ συμμετεχόντων, οι νεότεροι (ένα κορίτσι από την Ελλάδα και ένα αγόρι από τη Γερμανία) είχαν γεννηθεί το 2003 και ο γηραιότερος το 1929.
  • Υπενθυμίζουμε ότι ο θεσμός Vespa World Days, είναι η μετονομασμένη εκδήλωση (η αλλαγή έγινε το 2006) γνωστή από το 1955 σαν Eurovespa (Πανευρωπαϊκή Συνάντηση Vespa).

  • Υπάρχουν Vespa Club που έχουν έτος ίδρυσης το 1946, έτος που γεννήθηκε το δημοφιλές, κλασικό σκούτερ, η Vespa, η οποία μέχρι σήμερα έχει πουληθεί σε παραπάνω από 18 εκατομμύρια κομμάτια σε όλο τον κόσμο .
  • Τα πρώτα Vespa Clubs ιδρύθηκαν στην Ιταλία, και πολύ σύντομα απλώθηκαν σε όλο τον κόσμο. Στα 60ά γενέθλια της Vespa το 2006 η “Πανευρωπαϊκή” ονομάστηκε Vespa World Days μετά την ίδρυση του Vespa World Club, που έγινε ο κεντρικός φορέας και οργανωτής των Βέσπα Κλαμπ σε όλο τον κόσμο.
  • Σήμερα υπάρχουν 40 εθνικά Vespa Club και παράπάνω από 780 κλαμπ, με πάνω από 40.000 μέλη στις 5 ηπείρους.

  • Πέρσι η εκδήλωση είχε γίνει στο Λονδίνο, προς τιμήν των Ολυμπιακών αγώνων.
  • Πενήντα πέντε χρόνια είχε να δει το Βέλγιο παρόμοια εκδήλωση, αφού Eurovespa είχε γίνει ξανά στις Βρυξέλλες το 1958.
  • Το Vespa World Days του 2014 θα πραγματοποιηθεί στην ιταλική πόλη της Mantova.

Πηγή: www.vespa.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ