fbpx

HONDA NEOWING CONCEPT: ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ 3ΤΡΟΧΟ

Εμπρός στο δρόμο που χάραξαν τα σκούτερ!

Αν το Honda Neowing που είναι πρωτότυπο μοντέλο που βλέπετε στις φωτογραφίες μπει τελικά στην παραγωγή, τότε θα μπορούμε να λέμε ότι “τελικά και οι μοτοσυκλέτες αντιγράφουν τα σκούτερ”. Εμπρός λοιπόν στο δρόμο που χάραξαν τα πρώτα 3τροχα σκούτερ!

Η πρόταση της Honda με το όνομα Neowing (νέο φτερό) δείχνει να κινείται σε ένα δρόμο που συνδυάζει την υψηλή ασφάλεια των δύο μπροστινών τροχών, με έναν μεγάλου κυβισμού κινητήρα και όχι μόνο. Γιατί απ’ ότι καταλαβαίνουμε από τις ελάχιστες πληροφορίες που δίνει η Honda υπάρχουν και ηλεκτροκινητήρες που – λέμε εμείς, ότι – θα δίνουν κίνηση στον κάθε έναν από τους δυο μπροστινούς τροχούς.

Honda Neowing-1

Όπως είχαμε πρώτοι δημοσιεύσει τα blueprints μιας πατέντας της Honda από τον Απρίλιο (πατήστε εδώ) φαινόταν, αν μη τι άλλο, ότι η εταιρία “ψαχνόταν” γύρω από το θέμα “περισσότεροι των δύο τροχών” πάνω σε σκούτερ ή μοτοσυκλέτα. Είναι σίγουρο επίσης ότι από πλευράς Honda έχουν γίνει πάμπολλες κρυφές δοκιμές με πλήθος διατάξεων, αριθμού τροχών (3 και 4), κινητήρων, σχημάτων, συστημάτων κ.λπ. που δεν θα μάθουμε ποτέ. Μια απόφαση για εμπορική εκμετάλλευση ενός 3τροχου σκούτερ ή μοτοσυκλέτας, ειδικά όταν μιλάμε για μεγέθη σαν αυτό της Honda έχει πολύ μεγάλο βάρος.

Σημαντικό είναι πάντως ότι και η Honda δείχνει έστω και σε πρωτότυπη μορφή ένα τρίτροχο όχημα. Για την ακρίβεια είναι η δεύτερη μόλις φορά που η Honda αποτολμά μια τέτοια κίνηση. Γιατί η πρώτη ήταν το γνωστό “ντελιβεράδικο” Gyro-X και τα αδελφάκια του (!) και μάλιστα σαν σκούτερ παραγωγής, αλλά με δυο τροχούς πίσω και τελείως διαφορετική συνολική διάταξη.

Honda Neowing-3

Οι τροχοί του υβριδικού 3τροχου Honda Neowing μπορούν να πάρουν κλίση (ανακλινόμενοι), πράγμα που σημαίνει ότι στις στροφές πλαγιάζουν, προσφέροντας εξαιρετικά επίπεδα πρόσφυσης. Η ανάρτηση/διεύθυνση του κάθε τροχού αναφέρεται από την Honda ότι είναι πρωτότυπη, καινοτομικής σχεδίασης, άρα δεν αντιγράφει (σχεδόν αδύνατο για την Honda) κανένα υπάρχον σύστημα – όπως έχει γίνει ας πούμε με την Peugeot και τη Yamaha που βρίσκονται στα δικαστήρια με την Piaggio. Οι τροχοί είναι 17 ιντσών με μεγάλους δίσκους και δαγκάνες και η μετάδοση γίνεται με άξονα. Το πίσω λάστιχο είναι πολύ φαρδύ, απ’ ότι βλέπουμε στις φωτογραφίες.

Πολύ εντυπωσιακή είναι η εμφάνισή του Honda Neowing που θυμίζει μεταλλαγμένο έντομο και παρ όλη την πρωτοτυπία του χρησιμοποιεί στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει ότι είναι Honda. Πρόκειται για μια υβριδική δημιουργία που χρησιμοποιεί πολλές ιδέες που έχουν παρουσιαστεί στο παρελθόν, αλλά μπορεί να ανοίξουν νέους δρόμους στην Honda. Μοιάζει με Piaggio MP3 που έχει πάρει αναβολικά. Χρησιμοποιεί τετρακύλινδρο κινητήρα boxer που μοιάζει 1000άρης και κινεί το 3τροχο -όχι μόνος του- αλλά και με τη συνδρομή ηλεκτροκινητήρων. Κάπου εδώ προσθέστε ότι όταν μιλάμε για πρωτοτυπία, εννοούμε ”πρωτοτυπία Honda”, αφού ένα αντίστοιχο όχημα παράγεται εδώ και χρόνια από την Bombardier και ονομάζεται Can-Am Spyder

Honda Neowing-2

Η επίσημη πρώτη παρουσίαση του 3τροχου Honda Neowing θα πραγματοποιηθεί στο 44ο Tokyo Motor Show που θα γίνει στην ιαπωνική πρωτεύουσα από 30 Οκτωβρίου μέχρι 8 Νοεμβρίου 2015. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι μαντεψιά, αφού η Honda δεν δίνει λεπτομέρειες.

Αν αναρωτιέστε πάντως για το “πότε και πόσο;” να σας πούμε ότι δεν πρόκειται να το δείτε σύντομα στους δρόμους και – για να στεναχωρήσουμε ακόμα περισσότερο αυτούς που ενδιαφέρονται – αν βγει στην παραγωγή, λίγο θα μοιάζει με το Honda Neowing που βλέπετε στις φωτογραφίες. Έτσι συμβαίνει συνήθως με τα πρωτότυπα…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ